Hva skjer hos gynekologen?

Mange er nervøse før sin første underlivsundersøkelse. Her får du noen svar på hva som skjer hos gynekologen.

Før eller senere kommer dagen da du må bestille time hos gynekolog for en undersøkelse. Det går mange skrekkhistorier om disse legebeøkene, da spesielt hos de yngre jentene. Men en undersøkelse av underlivet er ikke farlig, og det er svært sjelden det er ubehagelig eller gjør vondt. 

Undersøkelsen består i at gynekologen undersøker de kvinnelige kjønnsorganene. Mange kan oppleve at dette er flaut og ubehagelig, men husk at legen er på jobb og gjør dette hver dag.

Pasienten ligger på en benk som kalles en gynekologisk stol. Der har hun bena i to benholdere, slik at legen får gode arbeidsforhold. Kvinnen har bena i mest mulig avslappet stilling.

Hva skjer?

Legen sjekker kjønnsleppene og områdene rundt disse for å se om det ser friskt ut. Deretter føres noe som heter et spekel forsiktig inn i skjeden. Dette instrumentet utvider skjedegangen slik at det blir lettere for legen å se hvordan det ser ut der inne. Så tas det nødvendige prøver, og når legen er ferdig, tas spekelet ut. Legen fører så to fingre inn i skjedens åpning og kjenner med hånden på magen. Dette er for å vurdere de indre kjønnsorganenes tilstand, nemlig livmoren, egglederne og eggstokken.

Det kan være litt ubehagelig å bli undersøkt hvis man ikke slapper av, derfor er det viktig å prøve å ikke knipe musklene.

Når skal jeg gå?


Unge kvinner kan oppsøke helsestasjon for ungdom, prevensjonskontor, legesenter eller fastlegen for å få foretatt en undersøkelse. Alle som bytter partner eller har sex med mer enn en fast partner bør gå til kontroll regelmessig. Det er spesielt viktig dersom du ikke bruker kondom. Gå også til legen hvis du plutselig får plager fra kjønnsorganene.

Kvinner over 25 år bør ta kreftprøve fra livmorhalsen hvert tredje år. Det er også lurt å holde rede på menstruasjonssyklusen, i tilfelle graviditet eller konsultasjon hos lege.

Kilde: seksuellopplysning.no