Hva er syfilis?

Denne fryktede kjønnssykdommen har ødelagt mange liv opp gjennom historien. Den har også gjort et svært lite velkomment comeback.

Hva er det?

Syfilis er en seksuelt overførbar infeksjon som forårsakes av en bakterie. Du kan få syfilis ved kontakt  med et sår, enten på huden, kjønnsorganene, munnen eller anus.

Syfilisinfeksjonen gjennomgår to ulike stadier, som alle har sine symptomer:

Det første stadiet

Et sår opptrer to til seks uker etter at man har blitt smittet. Det er vanligvis smertefritt. Såret oppstår der bakterien kom inn i kroppen. Mange oppdager ikke at de har fått et slikt sår, spesielt ikke hvis det er ved anus eller i skjeden. Så forsvinner såret igjen, selv uten behandling, men det betyr på ingen måte at sykdommen er borte. Den bare samler krefter til neste steg.

Det andre stadiet

Det oppstår et kløende utslett, med brunlige skorper på størrelse med en femtiøring. Utslettet kommer over hele kroppen, spesielt i håndflatene og fotsålene. Man får sår hals, feber og hodepine. På kjønnsorganene kommer det vortelignende utvekster. Nå bør man for alvor skjønne at noe er galt.

Legen utfører tester og får du penicillin vil det ta knekken på denne fæle sykdommen. Bakteriene dør innen 24 timer.

Komplikasjoner og et eventuelt latent stadium

Dersom syfilis ikke behandles, vil man lide samme skjebne som mange prominente og notoriske personligheter opp gjennom historien. Sykdommen går inn i et latent stadium, der man ikke har symptomer, men den blir liggende på lur. Dersom bakteriene skulle bli aktive igjen, går sykdommen inn i siste fase, som kan gi blindhet, mental forstyrrelse, hjertesykdom og død. En kvinne kan også smitte barnet under graviditeten, som igjen kan føre til spontanabort eller dødfødsel.

Bruk av kondom reduserer faren for å få seksuelt overførbare sykdommer.

Kilde: thesite.org