Fakta om ftalater og parabener

Mange kunder spør etter litt informasjon om disse gruppene av stoffer, så vi har samlet faktaene for å gjøre det enklere for deg. All informasjon under er samlet fra pålitelige kilder.

Ftalater

Ftalater er en stor gruppe kjemiske forbindelser, som først og fremst er i bruk som tilsetning i plastprodukter, primært nødvendig i PVC-plast. Dette tilsettes for å gjøre dem mykere, derav betegnelsen plastmyknere (mykgjørere). 

Plast er overalt rundt oss. PVC-plast er et produkt som lages i store mengder. Plastmykgjørere blandes med plast under produksjonen, for å gjøre den mykere og mer holdbar, men er ikke kjemisk bundet til plasten. De vanligste typer plastmykere er ftalater. Ftalater (ftalsyreestere) er en samlebetegnelse for en gruppe kunstig fremstilte kjemiske stoffer.

Ftalater er svært utbredt i våre omgivelser. De finnes i diverse plastprodukter, bygningsmaterialer, klær, mat og matemballasje, medisinsk utstyr, i kosmetiske produkter som fuktighetskremer, hårspray, neglelakk og parfyme, og i maling, løsemidler, smøreoljer og vaskemidler. Ftalatene frigjøres fra PVC-plasten til luft og støv inne.

Dokumentasjon for alvorlig helserisiko for mennesker på lengre sikt er for mange ftalater usikker. Ftalater er i dag totalforbudt iblant annet barneleker og barneklær fordi stoffet frigjøres når man biter i gummien. Men i andre produkter er ikke ikke dette forbudt. EU har i dag en regulering for mengde ftalater som er tillatt og fabrikkene vi bestiller fra er tvunget til å holde seg innenfor denne mengden for å få lov til å bruke CE-merket. De to typene ftalater som kan være skadelige blir ikke brukt i produksjon av sexleketøy.

Kilder: Mattilsynet, miljødepartementet, innemiljo.net (artikkelforfatter: Marianne Hanneborg Aas, spesialist i barnesykdommer)

Parabener

En del kosmetikk som sminke, hår- og kroppspleieprodukter, glidemidler, lotions etc. inneholder i dag parabener. Parabender er konserverende og mindre allergifremkallende enn andre konserveringsmidler og blir derfor hyppigere brukt. Uten konservering blir produktet raskt dårlig. Det finnes ingen forbud mot parabener i dag fordi det ikke finnes god nok dokumentasjon på at stoffet er skadelig/hormonhemmende, men det finnes egne bestemmelser på hvor mye produktene har lov til å inneholde, dette bestemmes av Eropakommisjonens Vitenskapelige komité. Alle våre produkter er godt innenfor denne reguleringen.

Visste du at…

Paraben finnes naturlig i sitrusfrukter? Når du deler en appelsin i to vil ikke appelsinen bli brun slik et eple gjør.

Kilder: Mattilsynet, Folkehelseinstituttet , SCCS, Vitenskapskomiteen for Mattrygghet og Kosmetikkleverandørenes forening