Få fart på sæden

Stadig flere menn sliter med dårlig sædkvalitet. Slik tar du vare på startskuddet.

Mannen skyter i gjennomsnitt ut 200 millioner sædceller ved en enkelt utløsning, men de siste 40 årene har sædkvaliteten i Vesten falt drastisk, og det har blitt vanskeligere å få barn. Det vekker en del bekymring hos forskere.

Her er 5 enkle tips som kan gjøre det litt lettere den dagen dere bestemmer dere for å bli foreldre: 

Nei til varme baller

Trange bukser er fy-fy. Testiklene henger nemlig på utsiden av kroppen fordi de skal ha litt lavere temperatur enn resten av kroppen.

Trang underbukse er heller ikke lurt. Bruk boksershorts i stedet, så får testiklene kjølt seg ned.

En liten studie fra 2013 viste også at menn som gikk i badstue 2 ganger i uken ble påvirket av "varme baller". Etter de tre månedene studien varte hadde antallet sædceller i mennenes utløsninger gjennomsnittlig falt med 58 prosent, og andelen av fullt bevegelige sædceller var falt med 38 prosent. 

Dropp røyken

Det kan kanskje være sexy med røykende franskmenn på film, men virkeligheten er alt annet enn glamorøs. En studie fra 2016 som gjennomgikk resultatene fra over 20 forskjellige studier med totalt nesten 6000 deltakere, viste at røyking uten tvil gikk utover spermkvaliteten.

Spis mer grønnsaker

Et sunt kosthold er det som gjelder når det kommer til å en sprek sprut. Spis mer grønnsaker og fet fisk, og unngå usunt transfett. Å gå ned i vekt hjelper også, så her er det en mulighet for å slå to fluer i en smekk.

Ha sex på morningen

Testosteronnivået er høyest om morgenen. Ta et morgennummer og slipp spreke spermier mot målet.

La henne komme først

For å hjelpe spermiene på vei, kan dere la mannen komme først, så kvinnen rett etter. Sammentrekningene hun får under orgasmen gjør at sæden skyves lengre inn og mot livmoren.

Kilde: Wikipedia.no, nrk Puls, barnimagen.com. Forskning.no og baby.no.