Dette må du vite om vagina

Mange menn, og kvinner, tror at en kvinnes skjede er lik en annens og trenger samme stimulering. Dette stemmer ikke helt med virkeligheten. I tillegg er det overraskende mange som ikke egentlig kan så mye om hennes mest delikate kroppsdel. 

Anatomien varierer

En kvinnes skjede kan variere i både lengde og bredde, og da vil ikke alle peniser eller sexleketøy gjøre det samme for alle. Noen jenter liker små peniser, mens andre trenger større størrelser for at de skal oppnå samme nytelse. Skjeden starter ved skjedeåpning, og strekker seg innover helt til livmoren. En skjede er i gjennomsnitt 13 centimeter lang, det vil si hele 2,5 cm kortere enn en gjennomsnittlig penis.

Kjønnsleppene, både ytre og indre,  finnes i mange forskjellige størrelser og farger. Alt fra nesten helt fargeløse til rosa, og forskjellige brunnyanser. En hvit kvinne kan ha en mørk vagina, mens en mørk kvinne kan for eksempel ha rosa. At de indre kjønnsleppene er større enn de ytre er helt vanlig, også at den ene er større enn den andre. Ingenting på kroppen er lik på begge sider; armene er forskjellige, bena, ørene, neseborene og til og med øynene er forskjellige fra høyre til venstre side.

Nervesystem

Det finnes nerver i hele skjeden som gir nytelse når de stimuleres. Aller flest nerver finnes i området rundt skjedeåpning, og på skjedeveggen opp mot magen - det berømte g-punktet. G-punktet varierer i størrelse fra kvinne til kvinne, noen stimuleres lett og andre må lete litt ekstra før de finner det.

Utflod

Når kvinnekroppen har kommet i puberteten vil skjeden starte med å produsere sekreter, kalt utflod. Dette er skjedens renselsessystem, og det kommer mest utflod rundt tiden hun har eggeløsning. I puberteten kan utfloden starte i god tid før den første mensperioden, men er en klar indikasjon på at kroppen holder på med å vokse opp.

Rengjøring

Dagelig rengjøring av ytre og indre kjønnslepper er anbefalt, men unngå overdreven vasking. Bruk en mild intimsåpe beregnet for daglgi bruk, og ikke sterke såper som kan irritere. Skyll godt med lunkent vann slik at det ikke blir igjen noen såperester. Underlivet holder en surere PH-verdi enn huden generelt, sånn at en vanlig såpe kan gi ubalanse i PH verdien. Dette kan gi irritasjoner, som for eksempel en soppinfeksjon.

Soppinfeksjon

De aller fleste kvinner opplever å få en soppinfeksjon, opptil flere ganger i løpet av livet. Noen er mer utsatte enn andre og noen mindre tolerante mot forandringer i PH verdien. P-piller, sykdom, sukkerinntak og mer kan ha innvirkning på dette med en soppinfeksjon. Trange klær og en våt badedrakt kan også gi underlivssopp.

Sopp er ikke klassifisert som en kjønnssykdom, men kan likevel smitte over på partner slik at han kan få svie og kløe. Behandling av sopp er enkelt og kuren kan kjøpes reseptfritt på apotekene. Om symptomene ikke forsvinner bør du oppsøke din fastlege eller en gynekolog for en enkel undersøkelse. Dette tar som regel bare noen få minutter.

Allergier

Dersom man opplever gjentatte soppinfeksjoner, svie, kløe eller liknende, kan det være noe man reagerer på. Bruk aldri fuktighetskremer, sterke oljer, babyolje, vaselin eller lignende produkter i underlivet. Disse kan skape unødvendig irritasjon.

Det finnes ingenting som er 100 % allergivennlig, ettersom kroppens immunforsvar kan reagere på vanligvis helt harmløse stoffer. Dersom du får svie og kløe etter å ha brukt et glidemiddel kan det være dette som er årsaken, men om det bare skjer én gang av flere gangers bruk er det mest sannsynlig ikke det som er årsaken.

De mest vanlige allergiene stammer fra stoffer som lateks og Glycerin. Ta kontakt med oss, eller apotek, om du ønsker tips rundt produkter uten dette, om du tror du er allergisk. Det finnes mange gode alternativer på markedet.