BDSM gir sterkere psyke | Kondomeriet

BDSM gir sterkere psyke

Den seksuelle preferansen BDSM regnes som sykdom i store deler av verden. Men ifølge nyere forskning har de som praktiserer ekstrem-sex bedre psykisk helse enn andre.

BDSM er en forkortelse for Bondage and diciplin (dominans og underkastelse), sadism and masochisme. De seksuelle preferansene ble ikke lenger sett på som en sykdom her til lands fra år 2010, men i mange land er fetisjisme og sadomasochisme navn på sykdomsdiagnoser.

Psykolog-undersøkelse

Andreas Wismeijer og Marcel van Assen, to psykologer ved Tilburg-universitetet i Nederland, har undersøkt den psykologiske tilstanden til folk som praktiserer BDSM. De sammenlignet resultatet med en kontrollgruppe som ikke bedriver dette. Studien deres har blitt publisert i tidsskriftet Journal of Sexual Medicine.

Ifølge forskning.no viser studien at de som praktiserer mer ekstreme former for sex har mer robust psykisk helse enn andre. De som har den dominante rollen har det aller best, men også de som har rollen som underdanig har det bedre enn de som ikke praktiserer BDSM.

Mer utadvendte

Forskerne kartla deltagernes personlighet, følsomhet overfor avvisning, forhold og velvære gjennom en spørreundersøkelse. I forhold til kontrollgruppen var BDSM-erne mer utadvendte, mer åpne for nye opplevelser og mer pliktoppfyllende. De var også mindre nevrotiske.

Tryggere på seg selv

Undersøkelsen kan ikke gi noen svar på hvorfor det er slik, men Wismeijer har noen teorier:

- Det kan være at BDSM-erne føler seg tryggere på seg selv og omgivelsene, slik at de tør å eksperimentere mer enn de som sliter med selvrespekten og selvbildet, sier han til forskning.no.

Han tror også at det å forsone seg med å ha seksuelle preferanser som anses som uvanlige, og å velge å leve dem ut, kan kreve psykologisk arbeid fører med seg positive effekter for den mentale helsen.

Skrevet av Birgitte Brøtmet
Kilde: abcnyheter.no, forskning.no