11 fakta om brystvorter

Brystvorter; et symbol på så mangt. Fertilitet og seksualitet. Så naturlig, men likevel diskusjons-skapende. Her er elleve fakta om brystvorter du kanskje ikke visste.

1. Store forskjeller i størrelse

Kvinners brystvorter og areoler, som er det mørke området rundt selve brystvorten, kommer i alle slags størrelser. Fra halvparten av en tusenlapp til en kronemynt. Opplever man vektoppgang eller graviditet kan de vokse seg enda større. 

2. Forskjellige farger

Brystvortene kommer i ulike farger som er tilpasset personens etnisitet og hudnyanse. Det kan være lyserosa, rød eller mørk brun. Ved graviditet kan fargen endre seg på grunn av hormoner i kroppen. 

3. Kan gi nytelse

Brystvorter er en erogen sone. Forskere har funnet bevis at når brystvorter blir stimulert vekkes nytelsessenteret i hjernen på samme måte som ved stimuli av klitoris eller vagina. 

4. Nipple-orgasme

Det er mulig å oppnå en orgasme ved kun stimuli av brystvorter. Forskere har tidligere konkludert med at det kun er et lite antall mennesker som får dette til, men etter nyere studier viser det seg at koblingen til hjernen gjør at det skal være mulig for alle. 

5. Flere brystvorter kan forekomme

Det er ikke uvanlig at noen har flere en to brystvorter. Disse ekstra "brystvortene" kan likne en føflekk, vorte eller fødselsmerke og kan forekomme over hele kroppen. 

6. Det er normalt med prikker og bulker

Området rundt selve brystvorten, areola, skal ikke ha en jevn overflate. Det finnes små prikker og bulker som faktisk er hårsekker, porer og kjerter. 

7. Ikke alle bulker er like bra

Det finnes en type brystkreft som gir en rød bulk eller utslett på brystvorten eller areolaen. Hvis dette ikke får bort innen et par uker, kan det være lurt å høre med legen din. 

8. Brystvortene liker ikke trening

Det er sunt å trene, men når man driver med mye løpetrening og hopp og sprett så kan det gi friksjon mot brystvortene som gjør dem såre og noen kan til og med blød litt. Bruk en god støtte-bh eller prøv med litt silikon glidemiddel! 

9. Amming gjør sitt

Ømme, smertefulle, blødende brystborter er kanskje noe de som ammer eller har ammet kjenner seg igjen i. Disse symtpomene skal avta når man slutter å amme, men om de ikke gjør det kan det være lurt å ta en tur til legen for å slippe plagene.

10. Melkespreng

Ammende mødre kan lekke melk på tidspunkter det ikke skal lekke melk. Det er faktisk et fenomen at ammende mødre som hører barn som skriker kan plutselig begynne å lekke. Ta med en ekstra genser, eller bruk innlegg i brystholderen for å fange det værste. 

11. Utflod må tas seriøst

Om man opplever at det kommer ut en hvit, kremete væske av brystvortene når man klemmer på de kan være et tegn på en godartet svulst i hjernen. Grønn eller sort utflod kan være et tegn på blokkering i laktatgangene og blodig uttflod kan rett og slett bety brystkreft. Hvis man opplever en av disse tilstandene, så ta kontakt med din lege!