10 vanlige spørsmål om sex og seksualitet - Del 3

Ofte har man spørsmål man lurer på, men som man ikke nødvendigvis tør å spørre om. Mange ganger lurer man på hva som er normalt og ikke, og det er ikke alle spørsmål man vil, eller tør, å spørre fastlegen sin om. Derfor har vi gjort det enkelt for deg: Her får du 10 vanlige spørsmål om sex og seksualitet og vi gir deg svarene i samme slengen. Her er del tre i vår populære "spørsmål og svar"- artikkel.

Kan man se på tykkelsen og mengden av sæden om gutten har mer sex enn vanlig? 

Med noen begrensede tidsperspektiver kan frekvensen av utløsning sees i sammenheng med tykkelsen på sæden. En mann vil produsere mer sæd på to dager uten sex, enn på to timer uten sex. Men uansett, ikke mistenk han for å ha et forhold med dette som eneste ”bevis”. Volmuet av sæd som produseres naturlig har mye med alder, diett, livsstil og vaner å gjøre i tillegg.

Hvordan bruker man vaginakuler og vekter?

De skal settes inn i skjeden (som en tampong). Bruk gjerne glidemiddel på de kulene som har snor, men unngå glid sammen med asiatiske vaginakuler (uten snor). Bruk skjedemuskulaturen og knip rundt dem. Meningen er at du etter hvert skal klare å holde kulene igjen i skjeden, uten at de faller ut. Det er derfor det er greit å begynne med vekter som ikke er så tunge, da ødelegges ikke selvtilliten så lett. Etter hvert som du blir sterkere i muskulaturen holder du de lenger og lenger, uten at de faller ut. Voila!

Finnes det diverse kremer for å holde lengre for menn?

Ja, det finnes kremer med bedøvende effekt slik at man klarer å holde tilbake utløsningen lenger. Men disse anbefales kun som et hjelpemiddel dersom det er snakk om et mildt problem, og ikke som en varig løsning på et vedvarende problem. Det er viktig å huske at kremen ikke er ment for å holde på i timesvis, de fleste kvinner setter heller ikke pris på et timeslangt samleie…

Noen tips til sexstillinger for gravide kvinner? 

En sexhuske har mange stor glede av når de går igjennom de siste månedene av graviditeten. Den henges opp i taket ved hjelp av en solid krok. Når man sitter/ligger i husken føler man seg nesten vektsløs, og man kan gjennomføre flere stillinger da man får hjelp til å ”holde seg oppe”. Husken kan dere ha glede av i mange år fremover, de finnes i mange varianter. Prisen ligger på i alt fra 1300-2200 kroner og er en investering i et mer lekent sexliv.

Hvilken stilling er den vanligste?

Ifølge en undersøkelse bruker 85% av engelske, gifte par misjonærstillingen, og kun den. Det er vel ingen grunn til å tro at nordmenn er noe særlig mer innovative, så det er grunn til å tro at misjonærstillingen er den som blir brukt oftest her hjemme også. 

Finnes det sæddrepende krem som kan brukes i kombinasjon med prevensjon? 

Sæddrepende krem ble trukket tilbake fra verdensmarkedet for en god del år siden, og er ikke lov i Norge. Grunnen var at det kunne være helseskadelig for kvinnen. Ved søk på internett får man opp en del treff, og noen anbefaler denne kremen i forbindelse med pessar etc., men svært få nettsider har tydeligvis oppdatert seg etter at kremen ble borte. Veldig mange har bare ”gått ut fra” at kremen fortsatt eksisterer, og råder leserne til å kjøpe dette. Konklusjon: Så lenge man bruker kondom riktig, er dette den beste prevensjonen. 

Jeg har lateksallergi, hva gjør jeg?

Bruk kondomer uten lateks, for eksempel fra Durex eller RFSU. Disse er litt dyrere enn vanlige kondomer, men det er det verdt. Om du har opplevd å reagere på sexleketøy, bør du passe på å kjøpe et sexleketøy i silikon. 

Jeg tror jeg er allergisk mot vibratoren min..?

Har du brukt glidemiddel? Mange vibratorer trekker til seg fuktighet, dermed kan det oppstå friksjon når man bruker dem. Friksjonen kan lage små sår og rifter i skjeden. Dette kan utvikle seg til blant annet soppinfeksjoner. Bruk et vannbasert, nøytralt glidemiddel, og rengjør vibratoren skikkelig etter hvert bruk (bruk vibratorrens) så unngår du dette i fremtiden.

Obs! Noen vibratorer inneholder lateks og om man har lateksallergi vil man få utslett av dette. Bytt ut lateksvibratoren med en som er laget i silikon, og problemet er løst.

Hva slags såpe bør man bruke når man vasker seg nedentil?

I utgangspunktet bør man ikke bruke noen såpe i det hele tatt. Dette ødelegger PH-balansen der nede. Bruk en intimvask/ intimsåpe som er beregnet på underlivet, disse finner du på Kondomeriet, i dagligvarebutikken eller på et apotek.

Kan man få HIV selv om ikke gutten får orgasme og ”kommer”?

Ja, det kan man. HIV-viruset smitter også gjennom hennes utflod og gjennom småsår og blod. Har du hatt sex med en HIV-smittet partner bør du gå til en lege og få testet deg for potensiell smitte. Men denne testen reagerer kun om man er smittet tre- seks måneder tilbake. Det hjelper altså ikke om du tester deg uken etter samleiet. Smitten kan ligge skjult i noen måneder før man finner den i en blodprøve. Bruk alltid kondom når du har samleie om du ikke er 100% sikker på at ikke motparten har en kjønnssykdom.

 

Skrevet av Kondomeriets tidligere sexolog Kjersti Antonsen, Kondomeriet AS