Sexlyst: Har dere noen tips til hvordan å øke sexlysten?

Det kan høres rart ut, men det kan være helt hverdagslige små ting og behov som må være dekket, for at sexlysta skal dukke fram, sier sexologen.

«Jeg har lav sexlyst og er veldig sjeldent kåt. Jeg vet at det hjelper å onanere, men jeg skjønner ikke når jeg skal få mulighet til det når jeg bor sammen med kjæresten. Jeg får ikke orgasme når jeg har sex med kjæresten, og pleier å onanere til orgasme når jeg er alene hjemme, men det er sjeldent i disse dager. Jeg har gått til innkjøp av både womanizer og en callie klitorisvibrator for å prøve å få orgasme under sex, men kjæresten synes at de bråker. Jeg får ikke til å komme av å stimulere klitoris med fingrene under sex fordi det blir for følsomt. Har dere noen tips til hvordan øke sexlysten?», spør kvinne (25).

Sexolog Siv Gamnes svarer.

Hei, kvinne 25.

Nedsatt sexlyst er et av de hyppigste seksuelle problemene blant kvinner, og et av de mest utfordrende seksuelle problemene å jobbe med. Det er fordi sexlyst er en følelse som sitter i det ubevisste sinn, og noe du ikke kan kontrollere eller bestemme over. Akkurat som sult. Du kan ikke bestemme at du er sulten, men du må finne hva som kan frister slik at sultfølelsen dukker fram.

Så dermed må du starte der - hva kan lokke fram sexlysten? Hva gjør deg kåt? Tips du kan forsøke, og som mange har hjelp av, er for eksempel å bruke fantasien sin aktivt. Tenk og fantaser om noe du synes er pirrende. Noen kan ha hjelp av å lese erotisk litteratur (for å få i gang fantasien), mens andre igjen blir kåt av å berøre seg selv på ulike steder. Det finnes mange måter å bli kåt på, og du må prøve deg fram på ulike måter og finne din måte. Det kan også være at det er mer praktiske ting som må være på plass for deg – at huset er ryddet, at all jobb er gjort, at dere er nydusjet, at dere har pusset tennene. Det kan høres rart ut, men det kan være helt hverdagslige små ting og behov som må være dekket, for at sexlysta skal dukke fram. Når du finner ut hva som hjelper din sexlyst fram og hva som gjør deg kåt, så har du mest sannsynlig løst hele problemet ditt. 

Det er flott at du kan få orgasme når du onanerer, og det viser at kroppen din kan. At du ikke får orgasme ved samleie, kan være enten fordi du ikke får riktig stimulering eller fordi du ikke klarer å slippe kontrollen. En orgasme kan ikke «kontrolleres fram», du må la den slippe til. 

Vibratorer av ulike sorter, kan være til hjelp, men det beste er at du lærer kroppen din å respondere på den stimuleringen du og din kjæreste kan gi – helt naturlig. 

For at du skal få orgasme når du har sex, noe som kanskje også vil øke din lyst på sex med kjæresten din, kan du bruke underlivet ditt aktiv. Om du er passiv og holder underlivet ditt i ro, vil veien fram til orgasme være mye lengre, enn om du er i bevegelse.

En orgasme er nemlig avhengig av god blodgjennomstrømning i muskulaturen og at nervene får de rette impulsene, og det skjer best ved at du beveger bekkenet ditt, kniper skjeden og gjør andre bevegelser som du får til som for eksempel gnikker klitorisområdet mot noe. Beveg deg på en måte du føler et godt for deg.

Du kan trene på det på egenhånd først en gang du kjenner lyst. Bruk en pute, dynen, et håndkle eller lignende, og gnikk underlivet – klitorisområdet mot. Noen foretrekker også å ha en dildo inn i skjeden mens de gjør det, men du kan utforske, være nysgjerrig og finne ut hva som funker for deg.

At det blir for følsomt å fingre klitoris under samleie, er ikke uvanlig. Klitoris har enormt mange nervesensorer, og når alle disse blir aktivert når du er kåt, så kan ytterligere stimulering dirkete på den, rett og slett bli for følsomt.

Håper du finner noe inspirasjon i svaret her, og jeg ønsker deg lykke til.

Vennlig hilsen Siv Gamnes.