Sen utløsning: Hvorfor tar det så lang tid før han kommer?

Sexologen svarer kvinne som lurer på hvorfor mannens utløsning uteblir!

«Min mann bruker veldig lang tid på å få utløsning, både for seg selv og med meg. Det kan ta opp til 1 time før han "kommer". Dette er veldig "slitsomt" for han og meg for den sakens skyld. Han sier at etter 40 min begynner det å bli "kjedelig" å da gidder han ikke mer..... Han sørger alltid for at jeg kommer flere ganger, men det begynner å bli litt frustrerende at han legger seg uten å få utløsning. Han sier at det er godt og det ser jeg jo, men det er bare den utløsningen eller manko på den.... Han er i midten av 40 årene og jeg i slutten av 30 åra...» skriver kvinne (37).

Sexolog Siv Gamnes svarer. 

Hei kvinne 37 år.

Takk for at du skriver til oss. 

Problemer med å få utløsning er ikke uvanlig, men det kan ha ulike årsaker. Det er derfor vanskelig å si hvorfor mannen din sliter med det, uten å kartlegge problemet hans. For eksempel - hvor lenge har det vært sånn? Får han orgasme eller er både orgasmen og utløsningen fraværende?

Manglende utløsning (og orgasme) har sjelden en fysisk eller medisinsk årsak, men enkelte medisiner, sykdommer og rusmisbruk, kan gjøre det vanskelig. Det er også mer sjelden å få orgasme, men ikke utløsning. Om noe av dette er aktuelt i hans tilfelle, er rådet mitt at han oppsøker fastlegen sin for videre oppfølging. Kanskje kan et besøk hos legen være nyttig uansett, særlig siden han, slik jeg forstår det, også sliter ved onanering.

Om fysiske årsaker kan utelukkes, er manglende utløsning som regel det vi kaller et stressrelatert problem. Noen ganger skal det ikke mer til enn tanker som at «nå må jeg komme!» eller «denne gangen må jeg få det til» e.l., før problemet er der. Han blir veldig opptatt av å klare å få utløsning, og stresset han får rundt det, er nettopp det som hindrer han.

Når problemet er stressrelatert, er det viktig å legge bort alle forventinger om å få utløsning. Fjerne alle tanker som skaper press, og forsøke om han/dere kan klare å få et avslappet forhold til om det skjer eller ei. Klarer han/dere å slappe av, og kanskje til og med akseptere at det er slik, vil de negative signalene som sendes til orgasmesentret i hjernen ved stress, stoppe opp. Og det vil hjelpe han til at han etterhvert lettere kan få utløsning sammen med deg.

Et annet råd er å tenke om han får nok stimulering? Riktig stimulering? Vurder eventuelt sexstillingene dere bruker – kan de endres til mer stimulerende stillinger? Kan en vibrerende penisring kanskje være til hjelp?

Dere kan også forsøke å ta en pause i samleie der han (eller du) onanerer han nesten fram til orgasme (så nære at den ikke lar seg stoppe), for så å fortsette samleiet. På den måten kan han «lære opp» kroppen til at det er ok å få utløsning ved samleie.

Viktig: Ikke legg press på han til å prestere. Han må være i følelsene sine, og kjenne hva som skjer inni kroppen sin. Gjøre det som intuitivt føles riktig. 

Hvis ingen av rådene hjelper, og legen heller ikke finner noe galt, vil jeg anbefale han å ta kontakt med en sexolog.

Lykke til.

Vennlig hilsen Siv Gamnes.