Samleie: Hun har ikke hatt samleie på flere år. Hvordan ha sex igjen?

Det handler om å bestemme hvilke forventninger en selv vil leve opp til, ikke andres forventninger, ifølge Helsebror.

«Jeg er en 29 år gammel jente som ikke har hatt sex siden jeg var 21 år. Fra jeg var 22-25 var jeg deprimert og datinglivet var på tørk. Men etter at jeg ble «meg selv igjen» har jeg slitt med å date og være intim fordi jeg føler meg uerfaren, klomsete og har egentlig ikke peiling på hva jeg skal gjøre i senga. Det har gjort at jeg dytter karer unna så fort det blir noe mer enn en flørt fordi jeg syns det er flaut å være snart 30 år og ikke ha noe erfaring i senga. Jeg lurer derfor på om dere har noen tips til hva jeg kan gjøre, eller hvor jeg kan få informasjon om hva som er «normalt» første gang man har sex med en ny kar?» spør jente (29).

Helsebroren Per Arthur Andersen svarer.

Hei jente 29, takk for spørsmål.

Jeg kan forstå at du sliter litt med dette. Men før jeg svarer på spørsmålet ditt, vil jeg benytte muligheten for å gratulere deg for at du har kommet tilbake til “deg selv”. Bare du vet hvor mye det har krevd av deg for å komme deg gjennom depresjonen din, og uansett hva det har krevd, er det noe du har grunn til å være stolt over.

Jeg vil tro at i perioden du var syk ble du kjent med deg selv på mange ulike områder og sider av deg selv du ikke visste at du hadde, kom kanskje frem. Jeg tror også at du har lært mye om deg selv og hvordan du forholder deg til verden rundt deg. At datinglivet ble satt på vent i denne perioden, virker for meg som et klokt valg, da i en periode vi ikke elsker oss selv, er det vanskelig, nærmest umulig å elske noen andre.

Men selvfølgelig, pausen din fra datingscenen er ikke uten konsekvenser og det føler du tydeligvis på nå.

Din trygghet i den seksuelle situasjonen er nok litt ustabil og hvis du er som de fleste andre, blir vi i stor grad styrt av andres forventninger. Disse forventningene og om vi klarer å leve opp til de eller ikke, gir raskt utslag på selvbildet og selvtilliten vår, både på positive og negative måter. For å gjøre noe med dette, må vi være bevisst på forventningene og om de har noe videre verdi for oss. At du føler deg klumsete, uerfaren og kanskje utrygg i den seksuelle settingen, er faktisk ikke rart. Hvis alle hadde tatt en pause som du har gjort, tror jeg alle ville følt på de samme følelsene du gjør.

Du har ingenting å skamme deg over eller noe du skal unnskylde og egentlig ingenting du trenger å fikse. Du er du der du er nå, fordi det og det skjedde. Men du er her og du er den beste versjonen du kan være fordi du har gjort så godt du kan for å komme deg hit. Vær stolt av det!

Det jeg tror vil hjelpe deg i første omgang, er å akseptere at du er der du er når det gjelder sex og dating. Og så må du finne ut av hvor du vil. Vil du ha masse sex og kunne ha sex på måter som en verdenskjent pornostjerne? Hvis det er forventningen du tror du må leve opp til, så kan jeg si med en gang at du ikke trenger det. Hvis forventningen er at du kan ha et intimt forhold med noen du stoler på og som du ønsker å ha sex med på dine og den andre personens premisser, så er det en mye sunnere forventing å leve opp til og det er nettopp det som er viktig å innse.

Når det kommer til hvordan du vil være som seksuell person, så er det du som må velge hvilke forventninger du skal leve opp til. Ikke andres forventninger. Tryggheten kommer når du tør å utfordre deg selv, mens du holder på de grenser du føler du må. Men du styrer tempoet. Hvis du finner en du ønsker å utforske og vil ha sex med, så kan det være en ide å være ærlig om usikkerheten din. Når partneren din er klar over dette, vil vedkommende gjerne forstå situasjonen bedre og sette tempo til et nivå du er komfortabel med.

Jeg har sagt det mange ganger før, men kommunikasjon er uvurderlig når det gjelder sex. Du har kommet deg gjennom noe jeg kan se for meg var et helvette. Og nå står du klar for å begynne å leve igjen, det er så fantastisk og jeg syns du skal være stolt av deg selv. Nå vil du begynne å lære igjen om det du valgte vekk, men læringen blir bare vanskeligere hvis du ikke aksepterer situasjonen som den er.

Utgangspunktet ditt er som det er, aksepter det og drit i de som ikke forstå det, du er du og du er herlig.

Lykke til!

Hilsen Helsebror.