Samleie: Blir altfor våt. Finnes det noe so... | Kondomeriet

Samleie: Blir altfor våt. Finnes det noe som kan hjelpe?

Sexologen kommer med praktiske råd for å minske plager ved våt skjede under samleie.

«Jeg sliter med at jeg blir så innmari våt ved samleie. Typen og jeg trenger ikke «foreplay» engang, er liksom så våt hver gang. Han synes jo det er digg, men jeg merker ikke penisen hans alltid og han får ikke til å komme inni meg når jeg er så våt... Dette er sikkert luksusproblem, men skulle ønske det var noe form for anti-glidemiddel eller kanskje du har noe tips til sexstillinger som kan funke?», skriver jente (25).

Sexolog Siv Gamnes svarer.

Hei, og takk for at du skriver til oss. 

En skjede er mer eller mindre alltid fuktig. Når du ikke er seksuelt opphisset, vil skjeden være fuktet av det vi kaller utflod. Utfloden varierer i løpet av en menstruasjonssyklus, både i mengde, konsistens og farge. Variasjon er helt normalt.

Så er det den andre typen fuktighet som utsondres når du blir seksuelt opphisset - kroppens eget glidemiddel med det faglige navnet lubrikasjon. Dette er noe helt annet enn utfloden, og har til hensikt å beskytte skjedens slimhinner mot friksjonsskader. 

Hvor mye lubrikasjon som utsondres, varierer fra kvinne til kvinne og hvor kåt du er. Likevel er det noen som får lite lubrikasjon selv om de er veldig kåte, mens andre får ekstremt mye - uten at noe kan kalles unormalt. Det kan også variere hos samme kvinne fra gang til gang eller i perioder av livet, på grunn av endring i hormoner, tilførte hormoner (hormonell prevensjon), sykdommer, infeksjoner eller medisiner.

Du skriver ingenting om hvordan fuktigheten er når du ikke er seksuelt opphisset, så jeg går derfor ut ifra at problemet gjelder ved seksuell opphisselse og at det ellers er normal fuktighet (utflod) i skjeden din.

Jeg vet heller ikke om du har sjekket ut om du kan ha en ubalanse i skjeden eller en kjønnssykdom. Jeg vil derfor anbefale deg, om du ikke allerede har gjort det, at du oppsøker legen din for en gynekologisk undersøkelse. Det er uansett bra å sjekke ut at du ikke har en seksuelt overførbar infeksjon (soi) eller plager som sopp eller skjedekatarr (bakteriell vaginose). Dette er tilstander som kan skape endringer/ forstyrrelser i fuktigheten i skjeden.

Det finnes også andre bakterier som ikke hører hjemme i skjedefloraen, og som kan skape ubalanse som kan gi for eksempel mer fuktighet, om de finner veien dit. Dette sjekkes vanligvis ikke ved en gynekologisk undersøkelse uten at legen finner en grunn til å gjøre det, eller at kvinnens historie tilsier at det bør sjekkes. Det er derfor viktig at du gir en best mulig beskrivelse av problemet du har slik at legen har et godt grunnlag for å avgjøre hvilke prøver/undersøkelser som bør utføres. 

I de fleste tilfeller finner man ingen forklaring på hvorfor noen har mye lubrikasjon, og det må anses som en normal tilstand. Dessverre finnes det heller ikke noe du kan gjøre for å hindre at du får mye lubrikasjon. Det blir dermed mest praktiske råd du kan forsøke for å minske plagene med det, som for eksempel:

  • Bruke tampong i noen timer før samleiet. Tampongen vil suge til seg fuktighet i skjeden og lage et "tørrere utgangspunkt".
  • Ha håndkle under seg som vil suge opp noe av fuktigheten når/om den kommer ut.
  • Ha håndkle eller tørkepapir tilgjengelig ved siden av, og ta noen stopp underveis for å tørke av litt.

Med tanke på sexstillinger, er det til hjelp å finne stillinger som gir mest mulig friksjon mellom skjede og penis, for eksempel at du har samlet bein (og partner har beina på hver side av deg). Da kan du benytte musklene i bekken og lår til å klemme mer rundt penis, og på den måten vil både du og kjæresten din får mer stimulering.

Gjøre mer dype og små bevegelser. Og gjerne at du er den som beveger deg.

Håper noe av dette er til hjelp for deg. 

Lykke til.

Vennlig hilsen Siv Gamnes.