Orgasme: Jeg kommer ikke like lett lenger | Kondomeriet

Orgasme: Jeg kommer ikke like lett lenger

Hvordan stimuleringen av klitoris oppleves, eller hvor raskt man klarer å oppnå orgasme, kan variere, forklarer sexologen.

«Jeg har i en periode masturbert daglig. Men den siste tiden har jeg opplevd at det tar lenger tid å få en orgasme. Lett berøring av klitoris føles ikke stimulerende slik det gjorde før, og det virker som at klitoris er mindre sensitiv nå enn den var. Er dette mulig? Og er det noe jeg kan gjøre med det?» spør kvinne (21).

Sexolog Siv Gamnes svarer. 

Hei, kvinne 21.

Først vil jeg si at det er flott at du onanerer, og ikke minst at du har funnet ut hvordan du kan få orgasme. Mange jenter sliter med akkurat den biten.

Hvordan stimuleringen av klitoris oppleves, eller hvor raskt man klarer å oppnå orgasme, kan variere fra gang til gang eller i perioder. Mye kan spille inn, men særlig vil nivået på seksuell tenning ha stor betydning for opplevelsen. Jo kåtere du er når du onanerer (eller skal ha sex med noen), jo bedre vil stimuleringen av klitoris føles og lettere vil orgasmen slippe til.

Du skriver at du har onanert hver dag i en periode nå, og i utgangspunktet skal ikke det i seg selv skape noe problem. Men et spørsmål er om du har vært kåt (nok) når du har onanert? Onanerer du uten at du er (nok) kåt, så vil du ha et dårligere utgangspunkt for nytelsen og orgasmen. Forsøk å lytte til kroppens signaler, og kjenn etter om et dårligere seksuelt tenningsnivå kan være en forklaring på det som skjer med deg nå.

En annen vanlig årsak, kan være måten du onanerer på. Hvis du vanligvis onanerer med kraftig stimulering, enten det er med fingre, dusjstråler eller vibrator, kan det føre til at du etterhvert trenger mer og sterkere stimulering for at du skal føle at det er tilstrekkelig. Hvis for eksempel vibreringen blir veldig intens fra en vibrator, kan klitoris bli nummen og følelsesløs, og det kan ta litt tid før følsomheten vender tilbake.

Hvis kraftig stimulering er tilfelle for deg, er det beste rådet at du endrer metode en periode. Noen er så vant til å bruke vibrator, at de kan slite med å få orgasme uten, men ved å utforske ulike bevegelser, være nysgjerrig på seg selv og benytte seksuelle tanker og fantasier, så vil du kunne lære deg nye metoder.

«Gnikking» er en ganske vanlig metode for mange jenter. De oppnår nytelse og orgasme ved å gnikke klitorisområdet mot noe – en dyne, pute, håndkle eller lignende. 

Eller hva med å øve deg opp til å kunne nyte lett og forsiktig stimulering med fingrene. Bruk gjerne glidemiddel, slik at fingeren glir lettere over klitorisen. Det kan gi økt følsomhet og dermed også nytelse. Nye metoder kan riktignok føre til at det tar litt lengre tid før du får orgasme, man kanskje vil du erfare at orgasmen varer lengre og er mer intens da.

Sensitiviteten i klitoris kan bli dårligere av andre årsaker. Stress, rus, medisiner og sykdom kan være forklaringer, og om noe av dette kan gjelde for deg, er rådet mitt at du tar kontakt med fastlegen din for videre vurdering og hjelp.

Jeg håper dette er til hjelp for deg. Ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen Siv Gamnes.