Orgasme: Hvordan få orgasme under samleie?

Sexologen kommer med tips til hvordan å oppnå orgasme under samleie!

«Jeg har aldri fått orgasme under samleie eller ved stimuli fra partner.. Eneste gangen jeg får orgasme, er ved bruk av sexleketøy der jeg styrer det.. Jeg holder på å bli gal, fordi jeg føler jeg misser en viktig del av det å ha et seksualliv med en partner. Har hatt flere partnere, men også faste. Omgangen er alltid ferdig når mannen kommer, og jeg får aldri ferdig, og det har blitt normalt for meg. Har aldri guts til å fortelle mannen at jeg ikke kom, og later som ingenting. Hva kan jeg gjøre for å prøve å få min første orgasme under samleiet?» spør kvinne (23).

Sexolog Siv Gamnes svarer. 

Hei, og takk for at du skriver til oss. 

Du skriver ikke noe om du får orgasme ved onanering, men siden du får orgasme ved bruk av sexleketøy, så regner jeg med at du bruker det også ved onanering og får orgasme da. 

Du skriver heller ikke hvilket sexleketøy det er du må ha for å få orgasme, men går ut ifra at det er en eller annen form for vibrator, og svarer med det som bakteppe. 

Nå finnes det vibratorer med ulik intensitet, men uansett hvilken type du har, vil jeg anbefale at du lærer deg hvordan du kan få orgasme på egenhånd uten bruk av en vibrator/sexleketøy. 

Kvinner som ofte eller alltid bruker vibrator når de onanerer, sliter gjerne (etter hvert) med å få orgasme på andre måter. Jeg råder derfor alltid til å variere måten du onanerer på slik at du ikke blir avhengig av å ha det akkurat «sånn eller slik».  

Orgasme er en fysiologisk mekanisme, og avhengig av god blodgjennomstrømning i muskulaturen i bekkenet, samt gode nerveimpulser for å dukke fram. Bruk underlivet ditt aktivt! Det funker sjelden om du bare ligger i ro med underlivet, og at det er en vibrator som stimulerer, eller dildo/penis er det som står for bevegelsene - inn og ut av skjeden. 

Her er noen tips du kan forsøke når du onanerer:  

- Bevege underlivet ditt. Om du ligger på ryggen på en madrass, kan du bevege det ved å presse rumpen ned i madrassen, og løft opp igjen. På den måten får du gjort gyngebevegelser med underlivet ditt. 

- Mange har også god hjelp av å gnikke klitoris mot noe. Det kan være en dyne, pute, håndkle eller annet du har tilgjengelig. Når du gnikker mot noe, vil du automatisk gjøre de «riktige» bevegelsene, og få god stimulering. Og ikke minst – det er en metode som du lett kan overføre til samleiesituasjonen. 

- Knipe med pc-muskelen. Du kan eventuelt ha en dildo (uten vibrator) i skjeden om du foretrekker det, men skjeden er egentlig ganske følelsesløs, så det er sjelden at bare stimulering i skjeden funker. Men om du har noe i skjeden, så kan det hende du opplever at det er lettere å knipe. 

- Bruke pusten – pust dypt og tenk pusten helt ned i underlivet ditt. Pust inn og ut av munnen, og la den dype pusten skje naturlig.  

- Stimuler klitoris med fingrene. Ikke nødvendigvis direkte på tuppen, men legg for eksempel pekefinger og langfinger på hver side av klitoris, og beveg opp og ned, i sirkler eller slik du føler det best. Bruk alltid olje på fingrene, slik at det glir lett uten friksjon. Når det gjelder trykk og bevegelse er uttrykket «less is more» ofte en god regel. 

- Ta gjerne et bind foran øynene slik at du lettere kan stenge verden ute og heller ha fokus på å kjenne hva som skjer i kroppen, hvilke bevegelser som er gode, hva som forsterker nytelsen. Det er ofte lettere å bli i fantasien/følelsene da, og kjenne hva som intuitivt funker for deg.  

En annen hyppig årsak til at en kvinne ikke får orgasme ved samleie, er gjerne problemer med å slippe kontrollen, og det å være i «sexboblen». Er du ikke i følelsene dine, mister du på en måte kontakten med det som skjer i kroppen din.

Også prestasjonsangst kan være en årsak til at orgasmen uteblir sammen med en partner. «Nå må jeg klare det!» «I kveld må jeg få det til.» osv. – tanker som skaper prestasjonsangst og stress, og stresshormoner er et effektivt hinder for å få orgasme uansett hva eller hvordan man forsøker. 

Legg bort presset du legger på deg selv. Tenk at kroppen din kan – helt av seg selv! Kjenn hvordan det føles, framfor å ha fokus på hva du gjør. Utnytt tidspunkt der du er kåt, og forsøk å puste, bevege, knipe og stimulere. Når du klarer å få orgasmer alene uten å bruke vibrator, vil du sannsynligvis lettere kunne få orgasme også med partner. 

Til slutt vil jeg be deg hjelpe deg selv ved å slutte å late som ingenting når du ikke får orgasme – særlig om du har sex med samme partner flere ganger. Det som skjer om partner ikke skjønner eller vet at du ikke har fått orgasme, er at personen vil tro at det dere gjorde sammen fungerte for deg, og vil dermed gjøre det samme igjen, og igjen.. Og det vil hindre deg i å få til de endringene som må til for at du skal få orgasme. Så vær ærlig!

Håper dette er til hjelp og inspirasjon.

Lykke til. 

Vennlig hilsen Siv Gamnes.