Kåt: Hun har ingen sexlyst, men blir veldig kåt i søvne

Har du mye sex, har du også mer lyst på sex, forklarer sexologen.

«Jeg er en 30 år gammel enslig jente. Jeg har ikke sexlyst i det hele tatt og slik har det vært i mange år.. ihvertfall etter jeg ble rusfri for noen år siden. Jeg kan bli veldig kåt i søvne og nesten oppleve orgasme da. Jeg har hatt mye sex før, men da har det ofte vært rus inni bildet. (jeg er tidligere rusavhengig, nykter nå). Jeg ønsker jo å ha sexlyst og å evt. få en partner jeg kan ha sex med.. men nå er det bare helt fjernt. Hvorfor kommer "lysten" tilbake i søvnen og hva kan jeg gjøre for å få tilbake sexlysten generelt?» skriver kvinne (30).

Sexolog og familieterapeut Thomas Winther svarer.

Hei, kvinne 30.

Du skriver ikke hva du har ruset deg på, men det er ikke første gang jeg har hørt om at rusmidler kan ha den effekten på seksualiteten. De fleste narkotiske stoffer har en hemmende effekt på seksualitet i større doser, og noen har hemmende effekt uavhengig av inntak, mens noen kan i moderate doser virke fremmende. Mange som har brukt amfetamin, extacy eller kokain kan slite en stund med å få lyst når man er, av siden det kan forandre sanseapparatet under seksuell aktivitet, og noen narkotiske stoffer kan også tulle til med sanseapparatet og skape nye nervebaner i hjernen.

Det at du kan bli velig kåt og nesten oppleve orgasme i søvne, er en positiv ting, for det gir en indikasjon på at ting er på gang til å gå seg til og at det trolig kan bli lettere å hente igjen de gode følelsene når du er våken også.

Slik jeg oppfatter det har du ingen fast partner pr. dags dato, så det jeg vil anbefale er å bruke tid på egen seksualitet, som også vil være positivt når du får en partner. Lyst har en evne til å kunne komme snikende når du begynner å eksperimentere. Mange som har gått på opiater eller metadon, som er en form for rusbehandling, opplever at seksualiteten har blitt helt fraværende, og seksualitet er «use it or lose it», så har du mye sex, har du også mer lyst på sex. Har du i lengre tid vært uten, dukker ikke lysten opp før du gjør noe med det. Dersom du sliter med å få fantasien i sving, kan det være god hjelp å finne litteratur eller filmer som treffer din preferanse, og bruk gjerne noen form for «leketøy» for å «sprite det opp» litt ekstra.

Dersom dette ikke hjelper, anbefaler jeg deg å oppsøke en terapeut med sexologisk kompetanse, og gjerne en som kan litt om rus og rusens funksjon på individet da rus kan by på andre utfordringer.

Mvh Thomas J. Winther.