Ereksjon: Mister ereksjonen under sex. Hva kan vi gjøre?

Selve frykten for at ereksjonen kan utebli, er i seg selv nok til at penis blir slapp, skriver sexologen.

«Jeg spør på vegne av kjæresten min. Fra da vi startet å ha sex så har han slitt med å holde ståpikken. Dette har pågått så lenge han kan huske. Med en gang han får "stå" så kan han ikke bevege seg for mye for da mister han den. Han kan aldri være øverst, for bruker han for mye krefter/energi i en stilling mister han den. Det tar kun noen sekunder så mister han det hvis det er for mye anstrengelse. Det skjer også hvis det blir for intenst. Sexen i seg selv er ikke noe problem (når jeg er øverst). Sæden hans kan også være litt spesiell til tider. Som om det gjennomsiktige og det hvite skilles? Jeg vil gjerne at han skal være øverst av og til eller ta kontroll men det går ikke. Jeg vil også at han skal føle seg bra, for når det skjer blir han frustrert og oppgitt, og det skjønner jeg. Jeg har så klart sagt til han at det går helt fint og at jeg ikke elsker han noe mindre for den grunn, men han føler seg så liten. Så er det noe han, jeg eller vi kan gjøre?» spør kvinne (21).

Sexolog og familieterapeut Thomas Winther svarer. 

Hei, kvinne 21.

Vi menn knytter mye av forventningene til penis med identitet, så er det noe galt med den, så tar vi det veldig personlig, og det blir noe som i stor grad kan betinge hvordan vi føler oss som person. Først og fremst ville jeg anbefalt din samboer til å ta opp temaet med fastlegen sin, slik at han kan henvises til en urolog som kan sjekke opp om det er noe somatisk som kan skape noen hindringer. Grunnen til at jeg synes det, er at dere opplever uregelmessigheter med sæden hans, og at han kan få bekreftet at det ikke er noe fysisk feil som er årsak til tilstanden hans. Sæd kan opptre forskjellig fra person til person, og det trenger absolutt ikke bety at det er noe galt, men kan være greit å sjekke opp og avkrefte det for hans del. Jeg er også ganske sikker på at det ikke er fysiologiske hindringer som årsaker ereksjonssvikten, men heller frykt for at det skal skje som ligger og sperrer for full utfoldelse. Siden han klarer å opparbeide en tilfredsstillende ereksjon når han kan ligge rolig å konsentrere seg om det som skjer, så tenker jeg at det er selve frykten for at ereksjonen kan utebli som gjør at penis blir slapp. Tanken på å miste ereksjon er ikke en opphissende tanke, og frykt i seg selv er en tilstand som skrur av både opphisselse og lyst.

Når han har blitt sjekket opp av lege og man kan avkrefte somatiske årsaker, ville jeg anbefalt at han tar en prat med en sexolog, eller en terapeut med sexologisk kompetanse for å få hjelp med det tankesettet jeg tror er egentlig årsak til ereksjonssvikten.

Dette tror jeg kommer til å løse seg helt fint.

Ønsker dere masse lykke til,

Mvh sexolog og familieterapeut Thomas Winther.