Analsex: Kan man ødelegge lukkemuskulaturen?

Analsex er ikke for nybegynnere og krever at en tar seg god tid og kjenner godt etter enten man er alene eller sammen med noen, råder Helsebroren.

«Kan man ødelegge lukkemuskulaturen av for mye analsex eller for store leker?» lurer kvinne (30) på.

Helsesykepleier Per Arthur Andersen, også kjent som Helsebroren, svarer.

Hei, kvinne 30!

Lukkemuskelen i endetarmen er en ganske sterk muskel som styres av både indre og ytre muskulatur. Den blir også kalt sphincter etter gresk betydning “den som lukker”.

Fra evolusjonens ståsted er disse musklene utviklet seg på en slik måte at det skal holde ting inne eller presse noe ut, men som mange har oppdaget, kan det også være godt at noe blir presset inn.

Endetarmsåpningen har ingen naturlig “smøring” som for eksempel oppstår i skjeden under opphisselse. Dette gjør at huden i endetarmsåpningen og slimhinnen i endetarmen er mer sårbar for rifter under analsex. Slike rifter kan bli store, spesielt ved for hard eller aggressiv analsex. Dette kan skade slimhinner og muskelen. Slike rifter er ikke uvanlige under fødsel, hvor kvinnen får en rift som går mellom vaginal- og analåpningen. Men det er også tilfeller rapportert etter voldsom analsex.

En annen risiko ved analsex er at musklene kan bli skadet av overbelastning på en slik måte at de ikke klarer å lukke seg slik de skal. Dette kan medføre prolaps av endetarmen. Konsekvens av skade på lukkemuskelen vil kunne være anal inkontinens, altså at man ikke har kontroll på luft eller avførings avgang.

Små rifter i endetarmen eller analkanalen vil oftest reparere seg selv. Andre større skader kan kunne repareres med kirurgi, men det er ikke uten en grad av smerte og eventuell psykososiale belastinger.

Analsex er ikke for nybegynnere og krever at en tar seg god tid og kjenner godt etter enten man er alene eller sammen med noen. Å begynne med for eksempel en finger og jobber seg oppover i størrelse, med godt bruk av glidemiddel. Hvis det jobbes opp til at en penis skal introduseres, er det anbefalt å bruke kondom, og da også vann eller silikonbasert glidemiddel, fordi oljebasert glidemiddel kan ødelegge kondomen.

En viktig indikator for når det går for fort eller muskelen ikke er klar for størrelsen eller det ikke er noe for deg, er smerte. Føler man på smerte under analsex, bør man slutte og gå tilbake til start eller avslutte, da rifter kan lett oppstå og videre belastning av muskulaturen kan øke risikoen for skade.

Analsex kan være en kilde for veldig gode seksuelle opplevelser for både kvinner og menn. Og som med all sex skal det føles godt. Kroppens signal på at noe ikke er godt, eller ikke helt som det skal, er smerte. Hvis det legges godt fokus på å kjenne etter, god kommunikasjon og ikke minst god tid under analakten, vil de fleste risiko for skade forminskes. Da kan analsex bli en ny kilde for herlige seksuelle opplevelser.

Men ikke glem glidemiddel!

Hilsen Helsebroren.