Sommerfuglen

Det var tidlig morgen og den tiden på døgnet da dugget ligger i gresset og dagen ennå ikke har bestemt seg for om den vil bli passe varm eller het. Da Mats kom gående over gressplenen så han noe flagre mellom vekstene inni drivhuset til Grønneberg. På grunn av de yppige buskene og bugnende syrinene som sperret for utsikten, oppfattet han bare noe hvitt som rørte seg innenfor glassruten. Hadde det vært natt og han var 15 år yngre, hadde han trodd at det var et spøkelse. Nå skjønte han hvem det var. Han sto stille et øyeblikk. Så slapp han vognen med avisene og tok et skritt nærmere for å få bedre innsyn. Drivhuset til naboen var stort og rundt med plass til fire stoler og et bord. Han hadde vært der sammen med mormoren èn gang for tre uker siden. Da hadde de sittet og drukket kaffe med fru Grønneberg og niesen hennes. - Dette er niesen min, hadde fru Grønneberg sagt. - Iris, sa piken og rakte fem hånden. Den var fast og varm og tørr.

Hun hadde på seg en gjennomsiktig bluse med blomstret mønster. Under det florette stoffet så han brystene hennes bevege seg mykt. Han hilste forvirret og sank ned på stolen ved siden av henne. De drakk kaffe, han likte ikke kaffe, og spiste wienerbrød som iris hadde kjøpt i byen. Mormoren og fru Grønneberg hadde stått for samtalen. Selv hadde han vært for pinlig bevisst åpenbaringen ved siden av seg til å komme på noe å si. Wienerbrødet hadde vokst i munnen, så opphisset hadde han vært. På bordet sto en vase med peoner. Plutselig fikk han øye på en svart maur so pilte over den rutete bordduken, og uten å tenke seg om løftet han hånden for å klaske til det lille insektet - Nei! Iris hadde stanset ham. - Den har ikke gjort noen noe vondt. Som i transe det suste i ørene hans da han kjente hånden hennes over sin. Han gløttet ned på den. Hun hadde en smal ring av sølv på pekefingeren, neglene var korte og umalte. Han ville snu hånden, kysse pulsåren og la tungen følge livslinjen inni håndflaten. Isteden så han opp og møtte blikket hennes. Hun smilte. Han svelget hørbart. Da strakte hun frem hånden og plukket vekk en smule fra munnviken hans. - Du har litt wienerbrød der, forklarte hun leende. Han hadde ikke klart å svare, bare stirret dypt inn i de blå øynene til hun ble alvorlig igjen.

Følelsene mellom de hadde vært så sterke at de to eldre kvinnen hadde merket det. - Iris, gå og hent meg mer kaffe, hadde fru Grønneberg sagt unødvendig skarpt. - Ja tante. - Ellers tusen takk, men vi må gå nå, hadde mormoren sagt og tvunget ham til å reise seg og dilte de 500 skrittene hjem til dem. Hele resten av dagen hadde han gått rundt som i transe og drømt om Iris. Han hadde sett for seg hoftene hennes når de beveget seg under det korte skjørtet, hadde erindret duften av svak svette, solkrem og varmt hår. nå sto han bom stille og så på at det rørte seg inne i drivhuset. Der åpnet hun takluken, han fikk et glimt av de lange bena og hoftene. Han la hendene på det gule tregjerdet og trakk pusten tungt. Da vred hun på hodet og oppdaget han. Først ville han løpe sin vei, men innså at det ville virke barnslig og ble stående. - Hei, ropte hun lavt. - Hei. Han kremtet og forklarte: - Jeg har gått med avisen. - Jeg vet det. Jeg skal akkurat til å spise frokost. Har du lyst på mat? Han nikket og kløv over gjerdet slik han pleide å gjøre da han var liten og gikk på eple- og plommeslang i hagen til tanten hennes. Hun sto i døren inn til drivhuset. Barbent og kledd i noe som lignet en gammel herreskjorte. Ermene og kraven var klippet bort og plagget var kneppet igjen med en rad små, hvite knapper av perlemor. Skjorten hadde splitter til sidene, så de lange, brune bena syntes helt opp til livet. En gyllen sommerfugl Hun snudde seg for å gå foran inn i drivhuset, og Mats merket seg at hun hadde på seg hvit tangatruse og at det satt en tatovering på det venstre låret. Da stoffet gled litt til side, så han tydelig at en gyllen sommerfugl hadde landet der. - så fin, sa han. hun vred på hodet og fanget blikket hans. - Sommerfuglen min? syntes du? Takk. Han mente ikke bare sommerfuglen, men lot være å si det. Isteden fulgte han etter henne inn. Det luktet tungt av fuktig jord og frodige, grønne vekster. Langs den ene veggen vokste røde og gule tomater, side om side med agurker og meloner. Langs den andre siden blomstret squashplantene, åpnet sine store gule kronblader for biene som allerede surret lavt oppunder glasskuppelen. Det var dekket på den rutete duken med frokostblanding, melk, brød, kokt egg, juice, og en tekanne. Peonene hang litt, men var likevel vakre i sitt begynnende forfall.

- Sett deg, du, sa hun og pekte på en stol. Han gjorde som hun sa, men visste ikke hvor han skule feste blikket. - Te? Hun holdt frem en tekanne av porselen med bladmønster på. Da oppdaget han at det var dekket på til to. At hun hadde ventet besøk. At hun hadde ventet han! Først ble han tørr i munnen, så ble han glovarm. Han nikket stumt og så på at hun bøyde seg over bordet og skjenket i koppen. Nye dufter slo opp: te og hennes egen lett syrlige duft. Gjennom stoffet skimtet han brystvortene og i utrigningen ante han det rundt omrisset av det ene brystet. Han flyttet blikket mot koppen som langsomt ble fylt med te og videre til den brune handen som holdt kannen. Han ventet til hun hadde satt den fra seg før han strøk den myke underarmen hennes èn gang. Og holdt pusten. Hun sto helt stille. Det var som hun ventet på hva han ville foreta seg i neste øyeblikk, og han senket hånden og strøk henne ganske lett oppover benet til der splitten sluttet. Han verken rørte ved tøyet eller tok hardt i henne, bare lot fingertuppene gli over den silkemyke huden.

Kroppen hans skalv av forventning, en forventning han fornemmet at hun delte. Og nå sukket hun overgivent, og han reiste seg og snudde seg mot henne. Tok ansiktet hennes mellom hendene og kysset henne. Kysset var et spørsmål, og hun svarte ja med å kile tungen inn mellom leppene hans og småbite han i underleppen. Varsomt begynte han å kysse halsen hennes med små, lette berøringer og merket hendene hennes utenpå den fuktige t-skjorten, deretter under, neglene som skrapte lett mot den nakne huden. Han la hendene mot ryggen hennes og presset henne inntil seg. Hun stønnet lavt. Aller helst hadde han villet dra av henne trusene og tatt henne på frokost bordet, men tanken på knust porselen og en rasende fru Grønneberg i morgenkåpe holdt ham igjen. Tante på vift I stedet tok han et lite skritt tilbake i den trange gangen mellom squashplantene og bordet og hvisket navnet hennes, mest for å være sikker på at hun forstod hva det dreide seg om.

- Tante har dratt inn til byen, kniste hun opphisset. Han smilte til henne. Hun holdt blikket fast mens hun kneppet opp blusen og lot den gli ned på bakken. Han fattet om det ene brystet, kjente at vorten ble stiv under tommelfingeren og bøyde seg ned og tok den i munnen. Den andre hånden gled langsomt ned mot magen hennes. Hun tok tak i t-trøyen hans, og i to sekunder ble de nødt til å slippe hverandre mens hun dro den over hodet hans. Så møttes blikket deres igjen, og de kysset het og voldsomt. Han var varm og yr, det suste i ørene, eller var det bare biene som summet? Gjennom beruselsen syntes han at han så en sommerfugl maken til den hun hadde på låret flagre forbi. Det måtte være synsbedrag, det fantes vel ikke slike sommerfugler så langt nord? Han puste anstrengt og lot hånden gli videre fra magen og inn under strikken i trusen hennes. Og videre. Hun var våt og åpen og ynket seg da han begynte og kjærtegne henne. Vred litt på seg og skilte bena for at han skulle komme bedre til. Og han sank ned på kne. duften fra henne var mer tung og berusende enn parfyme, og hun klynket og lo mens han drev henne videre. Planlagt nytelse Etterpå sto de helt stille en kort stund og nøt etterdønningen hennes. Så ble hun ivrig igjen og trakk ned shortsen hans. Begge lo litt da den hang fast i det stive lemmet. Han sank ned på en stol, og hun kløv grasiøst ut av trusene. Da nølte han. - Iris, sa han - Ingen fare, jeg har det, hvisket hun. - Jeg håpet jo at du skulle komme. Han rødmet. Hadde hun sett ham somle forbi hagen til tanten om morgenen? Han hadde gjort hver eneste dag siden de møttes første gang for tre uker siden.

- Iris, hvisket han rørt og trakk henne ned på kneet. - Vent litt, sa hun og løftet en flik av duken. - Åh, sa han da han så hva hun holdt i hånden. Så lente han seg bakover og lukket øynene, nøt følelsen da hun tredde kondomet nedover den struttende manndommen hans. Men da hun satte seg over skrevs på ham, åpnet han øynene igjen. Han måtte se henne nå. De red søtt og voldsomt sammen. Etterpå satt de lenge med armene om hverandre, Mats med hodet hvilene mot skulderen hennes. Da han omsider løftet blikket, så han en sommerfugl lette fra tomatplantene og flagre ut gjennom den åpne døren.