Viktige vitaminer for sexlivet

Her kommer flere gode grunner til å spise sunt, drikke tran og knaske vitaminer. Riktig kost er viktig for sexlivet, lysten - og spesielt hvis dere går med tanker om å få barn. Bruk kunnskapen til din fordel!

D-vitaminer viktig for sæden

I tillegg til å gi mer energi og sterkere immunforsvar, har vitaminene også mye å si for reproduktiviteten din. En australsk studie viser nemlig at det muligens kan være en sammenheng mellom D-vitaminmangel og dårlig sædkvalitet. Bakgrunnen for denne antagelsen er en studie som ble presentert på den årlige konderansen til Fertility Society of Australia. Studien bestod av 800 menn, og viste at over en tredjedel av de som hadde blitt undersøkt, viste seg å ha mangel på D-vitamin.

Det som egentlig skulle undersøkes i studien, var forekomsten av tilfeller der DNA-et i sæden går i stykker og forårsaker ufruktbarhet, som følge av en infeksjon, røyking eller høy alder. 58 prosent av mennene i undersøkelsen hadde for høy fragmentering av DNA – dvs. at det går i stykker.

Sollys er hovedkilden til D-vitamin. At folk i et så solrikt land som Australia får D-vitaminmangel, må frykten for hudkreft ta noe av skylden for. Folk holder seg nemlig unna solen. Men dette alene er ikke grunnen, forskerne tror også at det ligger en usunn livsstil bak mangelen.

Mange av de undersøkte manglet i tillegg folat, en mangel som hos gravide kvinner kan gi fosterskader som ryggmargsbrokk. Folat finnes blant annet i grønne grønnsaker som spinat og brokkoli, samt bønner, sitrusfrukter og grove kornvarer. Hundre av mennene i undersøkelsen gikk med på å leve sunnere, spise vitaminer og bli mer aktive i en tremåneders periode. Det resulterte i høyere sædkvalitet for de fleste, med graviditet og barn som resultat for cirka halvparten.

Vitaminer som naturlig forbedrer sexlivet 

Vitamin E 

Noen kaller vitamin E for "sex-vitaminet". Det har fått navnet av flere grunner: 1) Vitamin E hevdes å hjelpe i produksjonen av sex-hormoner, som bidrar til tiltrekning, sexlyst og humør. 2) Vitamin E forhindrer og forsinker alderdom og sykdom, noe som påvirker potens og den seksuelle livsstilen generelt. Noen kvinner foretrekker å bruke E-vitamin som glidemiddel under samleie for en bedre opplevelse. Gode, naturlige kilder til dette vitaminet er mandler, peanøtter, pinjekjerner og spinat. 

Omega-3 fettsyrer

Det som er bra for hjertet ditt, er også bra for hormonene. Omega-3 fettsyrer er flerumettet fett som omdannes i leveren, for å produsere sex-hormonene testosteron og østrogen. Disse kan gi sexlysten et løft. Ifølge magasinet Forbes kan omega-3 også hjelpe nervesystemet med å fungere bedre, som igjen fører til forbedret nevrologisk funksjon og god blodsirkulasjon. Gode kilder til omega 3 er villaks og annen kaldtvanns-fisk, valnøtter og linfrø. 

Vitamin C 

C-vitaminer er antioksidanter som kan angripe frie radikalier før de får sjansen til å minske nivåene av nitrogenoksid. Desto høyere nivå av nitrogenoksid du har, desto høyere er konsentrasjonen av oksygen i blodet ditt. Friske og ferske bær, kiwi og guava gir en kraftig dose med c-vitaminer. 

Vitamin A 

Mangel på vitamin A er direkte koblet til redusert produksjon av sex-hormoner for både kvinner og menn. Mangel kan føre til forminskelse av testiklene for menn, og endring i vaginaens bindevev som fører til tørr- og sårhet i skjeden. Denne tilstanden kalles vaginal atrofi hos kvinner, og er en kronisk tilstand hvor reduksjon i østrogennivåer fører til fortynning og betennelse av skjedeveggen. Spis søtpoteter, mango og aprikos for å få i deg nok vitamin A. 

Vitamin B 

B-vitaminer hjelper til med å regulere sex-organene. Mengden B-vitaminer i kroppen er direkte knyttet til mengden av sex-hormoner som frigis. Mangel på B-vitaminer kan føre til utmattelse, noe som generelt betyr at man ønsker og trenger mer søvn og hvile - ikke sex. Disse vitaminene spiller også en stor rolle for hjernens funksjon, og kan motvirke depresjon og angst. Hvert B-vitamin har en egen betydning for kroppen og din generelle helse, så vel som din seksuelle helse. Veganere må være ekstra påpasselige med inntaket, spesielt B12, for å forsikre seg om at alle behovene blir dekket. Etter som vi blir eldre mister kroppen mer og mer av evnen til å ta opp disse vitaminene. Derfor må man gjerne ta ekstra tilskudd med alderen, spesielt om man ønsker å beholde gløden på soverommet. 

Det er ganske enkelt å dekke alle behovene for B-vitamin med en plantebasert diett, så lenge du er oppmerksom på hva du får i deg. Det ideelle er å få i seg alle vitaminer direkte fra maten, men dersom det ikke er mulig, kan man supplere med tilskudd av B-vitamin kompleks.

Ettersom hvert B-vitamin gir ulike helse- og seksuelle fordeler til kroppen, får du en oversikt over hvert av dem: 

B1: 

 • Øker blodsirkulasjonen - ikke bare til hjertet, men også til under beltespennen
 • Booster energinivået, og er nødvendig for at hjernen skal fungere
 • Beskytter kroppen mot aldring
 • Gode kilder til B1-vitamin: Brun ris, peanøtter, erter, tang (dulse og kelp), hvetekli og fullkorn 

B2 - Riboflavin:

 • Virker på omdannelsen av karbohydrater, fett og proteiner i kroppen. Dersom forbrenningen ikke fungerer som den skal, lagres dette som regel som fett. 
 • Hjelper til med å transportere oksygen til vevet i huden, håret og neglene. 
 • Gode kilder til B2: Belgfrukter, spinat og fullkorn 

B3-Niacin:

 • Nødvendig for å holde huden sunn og frisk, samt tilstrekkelig sirkulasjon. Dette kan faktisk hjelpe til å øke hudens følsomhet, som gjør berøring så mye bedre. 
 • Påvirker hvordan kroppen bruker hormonene som har med sex å gjøre, og kan hjelpe mot høyt kolesterol. 
 • Gode kilder til B3: Næringsgjær, gulrøtter, brokkoli, tomater, poteter, hvetekli, fullkorn, dadler, peanøtter og løvetann 

B5-Pantothenic Acid:

 • Påvirker produksjonen av adrenalin-hormonene, og sies å hjelpe med å redusere stress - noe som kan bidra til å komme i rett stemning og humør for seksuelle aktiviteter. Dersom adrenalinnivået ikke virker skikkelig, kan utholdenheten svekkes, sexlysten bli lavere, du vil føle deg mer stresset og ofte svette mer uten å nødvendigvis ha vært mer fysisk aktiv. 
 • Gode kilder til B5: Næringsgjær, belgfrukter, de fleste rå grønnsaker, sopp, nøtter, fullkorn og honning 

B6-Pyridoxine:

 • Hjelper med å redusere symptomene på PMS, og er mildt vanndrivende. 
 • Bidrar til å beskytte hjertemuskelen fra kjemikaliet kalt homocystein, som tillater kolesterolet å slippe inn. Når hjertet er i topp stand, er risikoen for ereksjonsproblemer lavere. 
 • Gode kilder til B6: Næringsgjær, spinat, solsikkefrø, gulrøtter, erter, valnøtter, avokado, banan, bønner, melasse, tempeg, soyabønner, dulse (tang), brokkoli og fullkorn. 

B12-Cyanocobalamin:

 • Bidrar til fertilitet og kan bekjempe impotens. 
 • Kreves for riktig og god fordøyelse og opptak av maten, som gjør at kroppen bruker maten som drivstoff og riktig energi. Mer energi = mer sex. 
 • Gode kilder til B12: Næringsgjær, grønt fra havet; dulse tang, kep, kombu og nori tang. 

Kilder: forskning.no, Bjørnar Kjensli, folat.org, livestrong.com, care2.com