Våryr?

Det er vår i luften. Fuglene kvitrer, snøen smelter, blomster spretter opp og folk kler seg mer tynnkledd. Det er ikke bare blomster og trær som kvikner til på våren...

Med våren kommer også bedre humør, mer energi og økt sexlyst. Etter en lang og mørk vinter er det helt naturlig. Du er neppe alene om du kjenner at det bruser litt ekstra i blodet. Men vet du hvorfor det er slik?

Følelsene er mest biologi, mens den virkelige forklaringen på våryrhet ligger hos en gruppe hormoner. Når vi kjenner på følelsen av våryrhet, er det hormonene som er satt i sving. Lengre dager gir mer lys, og er en faktor som påvirker noen hormoner. Søvnhormonet melatonin slutter å produseres når dagslys treffer øyet. Jo tidligere det blir lyst, jo mindre trøtte og mer opplagte blir vi.

Den motsatte effekten har stoffet serotonin, hvor produksjonen av sollys stimuleres. Serotonin er blant annet viktig for reguleringen av kroppstemperatur, humør, søvn og seksualitet. Hvis man da har for lave nivåer av serotonin kan det føre til depresjoner. Dopamin påvirkes også av økende sollys og bidrar til lykkefølelse.

En god blanding

De stoffene og hormonene som gir oss selve våryrhetsfølelsen er en blanding av endorfiner, testosteron og oksytocin. Økt sollys øker testosteronet som gjør oss yrere. Endorfiner er knyttet forelskelsesfølelsen. Ved inntak av sjokolade utløses hormonet i mindre doser, og i større mengde ved forelskelse eller seksuell tilfredstilling.

Oksytocin er «kjærlighetshormonet», og er et hormon som gir en følelse av velvære. Hormonet skilles ut ved berøring, både for den som berører og den som blir berørt.

En studie viser at økt sexlyst, som en del av våryrheten, forkommer det oftest hos kvinner. Det kan se ut som at kvinner følger lyset når det gjelder sexlyst og at lysten ligger på topp i april og mai. For menn, viser studien at det ikke er samme tilfelle hos menn, hvor lysten ligger på topp i august. Men årsaken til forskjellen er ennå ikke kjent.

Lyset viser seg og være spesielt viktig for lykkefølelsen for mange av oss. Så er det sol der du bor, gå ut og nyt den! Påsken står for døren og gir noen ekstra deilige fridager for mange, hvor man kan nyte dagene ute. Enten du klorer deg fast til snørestene på fjellet eller nyter by-påsken på bar asfalt, bør du utnytte dagene til litt ekstra romantikk i hverdagen. 

Tips til påskekosen

Stå opp før din partner og lag en deilig påskefrokost, og nyt den i morgensolen etterfulgt av en deilig gåtur. Prat med din partner om annet enn hverdagen og hva som MÅ gjøres. Finn frem forelskelsen igjen. Lag en lite romantisk påskeegg med favoritt godisen og sett det på nattbordet om kvelden. En god start på dagen gir helt klart fordeler resten av dagen.

Kilde: nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil