Uggen utflod?

Utflod fra skjeden er helt normalt, men oppdager du endringer og vond lukt bør du ta en legesjekk.

Økt utflod etter puberteten

Jenter begynner å få økt utflod fra skjeden når de kommer i puberteten. Økt utflod kommer av at hormoner påvirker slimhinnene i skjeden. Før puberteten har de fleste jenter lite utflod, men etter puberteten er det store individuelle forskjeller. Noen produserer mye utflod, mens andre har veldig lite. Vanligvis er den klar, eller hvitaktig.

Hvorfor har man det?

Kroppens formål med utflod er å holde skjeden fuktig, fjerne døde celler, og beskytte mot skader eller infeksjoner. I løpet av måneden kan du merke at den varierer litt i farge, hvordan den kjennes, hvor klissete den er og mengden. Dette er helt normalt og kommer an på hvor i menssyklusen du er.

Endret utflod 

Om utfloden lukter, øker i mengde, klør eller plutselig får en annen farge enn vanlig, kan det skyldes at du har fått en infeksjon, eller sopp. Da er det lurt å ta en tur til gynekologen for å finne ut av hva dette kan være. Det er spesielt viktig å få behandling raskt hvis det er en mulighet for at du har fått en kjønnssykdom etter å ha hatt ubeskyttet sex. Ikke nok med at kjønnssykdommer sprer seg hvis man har sex uten kondom, og kan være en ubehagelig opplevelse; de kan også gjøre deg steril.

Behandling

Viser det seg at du ”bare” har en soppinfeksjon eller en annen irritasjon, er dette plagsomt nok og bør behandles for å unngå komplikasjoner. Det beste er å ta en tur til legen for å sjekke om det er sopp, men det finnes også reseptfrie soppmidler på apoteket.

Kilder: ruthinking.co.uk, familydoctor.org