Tren opp sexlysten

Sliter du med lav sexlyst? Kom i toppform igjen med ekspertenes råd for å få mer lyst på partneren din.

Vedvarende lystproblemer kan føre til engstelse, krangling og dårlig selvtillit, og det er viktig å forsøke å finne den bakenforliggende årsaken.

Heldigvis finnes det noen enkle “knip” som fungerer for de fleste, og kan vekke lysten til å ha fantastisk sex igjen. Sterk bekkenbunnsmuskulatur har ifølge sexolog Gro Isachsen, stor påvirkning på sexlysten, og er en enkel måte å trene seg opp til å få bedre sex og desto mer lyst på.

Knipeøvelser gir mer sexlyst

Trening generelt har mange positive virkninger på sexlivet. En strammere kropp, mer selvtillit og bedre blodsirkulasjon "der nede" er bare noen av fordelene. Trening gir oss dessuten økt utskillelse av hormonet testosteron, noe som igjen kan gi oss bedre sexlyst.  

For både kvinner og menn kan det være gunstig å legge til en ekstra øvelse for bekkenbunnen i treningsrutinen. Knipeøvelser gir oss nemlig mer kontroll over orgasmen, bedre følsomhet i underlivet og deiligere sex, og det frister til gjentagelse...

Mange fordeler for henne

I boken “Mer lyst” skriver Gro Isachsen at alle kvinner bør bli mer oppmerksomme på de skjulte sexmusklene i underlivet. Hvis du sliter med å få orgasme, eller orgasmen kjennes veldig vag, kan det faktisk bunne i svak bekkenbunnsmuskulatur. Opplever du i tillegg at du er tørr og synes at samleie kan være på grensen til smertefullt? Da kan du også få god effekt av å trene disse musklene.

Mange kvinner overser bekkenbunnen i jakten på de himmelske orgasmene, og tror at den dårlige sexen de opplever skyldes lav tenning eller manglende lyst på partneren. Ifølge Isachsen gir sterke og fleksible bekkenbunnsmuskler mer omslutning rundt penis, bedre friksjon og mer trykk under penetrering. Å bruke musklene aktivt under sex kan gjøre at skjeden blir mer blodfylt, våt og sensitiv for berøring, ergo vil sexen oppleves bedre.

Hvor godt utviklet disse musklene er, varierer fra kvinne til kvinne, men å trene dem opp har mange fordeler. Det forebygger blant annet inkontinens og underlivsprolaps, og kan gi sterkere orgasmer. Det gir i tillegg bedre friksjon for partneren din, så hva venter du på?

Knip med vaginakuler

Knipeøvelser er enkelt og kan gjøres hvor som helst, når du først skjønner hvilke muskler som skal aktiveres. Start med å stoppe urinstrålen neste gang du går på do. Du skal dra underlivet “opp” og knipe musklene sammen. Mange gjør feil ved at de heller trykker nedover. Når du først har fått taket på det, kan du knipe hver gang du står i kø, sitter på bussen eller etter en hard økt på treningsstudioet. Etterhvert som du blir sterkere kan du holde knipene lengre, og kjøre flere repetisjoner.

Du kan selvfølgelig utføre knipeøvelser uten hjelpemidler, det viktigste er at du får en rutine på det og isolerer musklene. Mange kvinner synes likevel knipeøvelser blir mer lekent og pirrende ved å bruke vaginakuler. Det blir også lettere å kjenne at du blir sterkere, fordi du kan øke vekten på kulene.

De vanligste typene vaginakuler består av to små kuler, enten sammenhengende eller enkeltvis, som føres opp i skjeden. Mange kuler kommer med en tråd. Når du er i bevegelse vil kulene falle ned mot skjedeåpningen og på den måten blir du "tvunget" til å knipe. Det finnes også vaginakuler som vibrerer og styres via en app, slik at du kan få en orgasme i samme slengen. Eller hva med å la partneren din ta styringa over treningsøkten?

Tips: Bruk glidemiddel når du fører inn kulene. Da blir det enklere og mer behagelig. Start med å ha dem inne i fem minutter de første gangene, og øk lengden på "treningsøkten" gradvis. 

Menn burde også knipe

Visste du at også menn har godt av å knipe?  Sexolog Siv Gamnes skriver på sin sexblogg at knipeøvelser for menn kan “øke sexlysten og bedre potensen, kontrollere orgasmen, -intensiteten, samt kraften på sædavgangen” og råder menn til å ta en knipetak for bedre sexfunksjon. Hun forteller at hun får mange henvendelser fra menn som sliter med å bevare den “ungdommelige ereksjonen”, og at orgasmene ikke oppleves like kraftig, og at sæden nærmest renner ut i stedet for å sprute. Såfremt det ikke er andre fysiske eller psykiske årsaker til dette, kan knipeøvelser være en enkel måte å trene seg opp til å få tilbake den knallharde ereksjonen og den dyriske sexlysten. Knipeøvelser styrker nemlig  koblingen mellom hjernen og kjønnsorganet.

– En bieffekt av å trene knipeøvelser er ofte en forbedring av sexlyst. Når du hver dag setter et bevisst fokus på kjønnsorganet ditt (slik du må når du skal knipe), opplever veldig mange at det blir en tettere kobling mellom kjønnsorgan og hjerne; signaler mellom dem fanges lettere opp og kan merkes med en gradvis økt sexlyst. Altså vinn-vinn, skriver Gamnes på bloggen.

Hvis bekkenbunnsmuskulaturen kun anvendes aktivt under sex, kan den bli slappere med tiden, og for å vedlikeholde muskelmassen bør man trene. Det gjelder menn i alle aldre. Gamnes råder gutta til å starte med pusten, og følge den ned i magen og helt ned til kjønnsorganet.

 – Start så med selve knipeøvelsen. For å skjønne hvilke muskler du skal knipe og på hvilken måte, kan du forsøke å stoppe urinstrålen når du tisser. Det er de samme musklene og metoden du skal benytte ved knipeøvelsene. Sete- og lårmuskler skal være avslappet, skriver hun.

Hun har i tillegg et eget “treningsprogram” som er skreddersydd for å få sexmusklene i god form.

– Begynn med å knipe i 3 sekunder, slipp opp like lenge, og gjenta 10 ganger - to ganger per dag. I løpet av et par uker øker du gradvis knipe- og slipptiden til 6 sekunder (x 10), og tar i maksimalt ved knipet uten å holde pusten eller bruke andre muskler, skriver hun.

Tips: Sjekk om du kniper riktig ved å holde et par fingre på mellomkjøttet (området mellom pungen og anus) Hvis dette løftes litt, gjør du det riktig.

Sist men ikke minst, vær tålmodig! Resultater kommer ikke på en dag, men krever målrettet innsats over tid- akkurat som med annen trening.

Lykke til!

Kilder: kk.no, Isachsen, Gro (2010): “Mer Lyst”, Cappelen Damm, Oslo og Gamnes.blogg.no (2017)