Sunt for eldre å ha sex

Selv om du kanskje fortrenger tanken, har faktisk også mange besteforeldre og eldre mennesker sex. Eldre som er seksuelt aktive opplever gjerne mange helsefordeler, og ikke minst en bedre alderdom. 

Friskere med sex

Dette burde egentlig ikke komme som en overraskelse, men eldre mennesker som er seksuelt aktive, holder seg friskere, er mer sosiale, har mer psykisk energi og lavere dødelighet. Dette hevder Anne Kate Jenssen, spesialist i sexologisk rådgivning og høgskolelektor ved Høgskolen i Vestfold, i en artikkel på Forskning.no.

Har fortsatt seksuell lyst

Ser vi eldre som kysser og flørter blir vi kanskje litt flaue, mens unge par gjerne kan gi hverandre kjærtegn uten at vi reagerer. Nå vil kanskje ikke eldre mennesker kaste seg over hverandre offentlig, men det kan godt tenkes at de har lyst.

Undersøkelser viser nemlig at selv mennesker midt i åttiårene er seksuelt aktive. 25 prosent av menn i denne aldersgruppen har samleie, mens det blant de resterende 75 prosentene finnes mange som fortsatt har seksuell lyst og utøver andre seksuelle aktiviteter enn selve samleie. Kvinner trapper generelt ned seksuelt noe tidligere enn menn. 36 prosent av kvinner har samleie i 70-årene og 10 prosent ved 85 år.

Tilrettelegge for privatliv

Når vi vet hvor bra det er for oss å ha et aktivt sexliv, burde vi jobbe for å ta vare på dette så lenge som mulig. Derfor kan eldreomsorgen ha en utfordring i å gi også eldre mennesker et privatliv, selv på institusjon. Helsepersonell må tørre å prate med partneren til den som er innlagt og tilrettelegge for privatliv, mener forskeren. Så kanskje du møter et ikke-forstyrr-skilt neste gang du kommer med konfekt på gamlehjemmet.

Kilde: Forskning.no, Jenssen A.K., NSFs faggruppe for sykepleiere i geriatri og demens.