Silikonpuppenes grufulle historie

Hvis du trodde brystforstørrelse var et resultat av moderne tids forfengelighet, tar du feil. Brystimplantater har nemlig vært i bruk siden 1895.

Pupper går aldri av moten og enten de er store eller små ser de ut å ha en gledelig effekt på menn. I dagens samfunn hvor det snart er like vanlig å forstørre ting på kroppen sin, som å gå til tannlegen er brystimplatater fortsatt høyt opp på listen. Men hvor startet denne trenden? 

Den første dokumenterte brystoperasjonen ble utført i i Tyskland i 1895. Der transplanterte de fett fra kvinnens hofte til det ene brystet for å skape symmetri etter et tidligere utført operasjon. I følge papirene til kirurgen ble operasjonen vellykket. 

Innsprøytninger

Hva som blir puttet inn i puppen, har derimot endret seg til i dag. Og det bør vi være glade for. Alt fra skumle ting som parafin, glassballer, gummi, svamper, polyesterprodukter og teflon-silikon har blitt testet ut, ofte med fatale resultater. I nyere historie er også ulike kremer og medikamenter forsøkt for å øke brystmålet, samt operasjoner der en roterte brystveggen for å få mer volum.

På 50- og 60-tallet ble ulike syntetiske stoffer tatt i bruk, inkludert silikon-innsprøytninger med gift fra kobraslanger. Rundt 50.000 kvinner benyttet denne behandlingsmetoden, som i ettertid viste seg å gjøre brystene harde, slik at pasientene fikk store plager. Det resulterte i at kvinner måtte ha behandling for komplikasjoner så mye som 30 år etter å ha fått denne typen injeksjon.

Dagens implantater

I dag er implantatene er enten fylt med silikon eller saltvann. Implantatene vi kjenner til i dag ble først tatt i bruk for 55 år siden ved sykehuset Jefferson Davies i Houston, Texas. Silikonimplantater kjennes mest naturlige ut i konsistensen, og er den typen som er vanligst i Norge. I dag bruker de fleste klinikker silikonimplantater med en geleaktig silikon. Det gir en sikkerhet fordi denne silikonen ikke vil renne ut i vevet hvis protesen sprekker, noe som var et problem med eldre proteser. Det er imidlertid alltid en risiko forbundet med å operere inn fremmedelementer i kroppen og operasjoner generelt.

Ting du bør vite før anskaffelse av brystimplantater:

  • Din første brystoperasjon blir neppe din siste.
  • Det koster en del. Prisen i Norge ligger mellom 33 000 til 36 000 kr.
  • De vil føles litt annerledes enn ekte pupper.
  • Du kan ikke få fra en AA-cup til gigapupper på én gang.
  • Du kan miste følelse i brystvortene etter operasjon.
  • Du kan forminske areolaen (som er det mørke området rundt brystvorten).
  • Kun etter dialog med kirurgen kan dere sammen bestemme hvilket implantat som passer for deg.
  • Kardiotrening må utgå en periode etter operasjon. All trening frarådes de første 6 ukene.
  • Å legge implantatet under muskelen kan være mer smertefullt i tiden etter operasjon enn å legge den over muskelen. 
  • Finn en kirurg du føler deg komfortabel med. Gå på flere konsultasjoner før du bestemmer deg. 

Kilder: lommelegen.no, bbc.com, bustle.com, cosmopolitan.com