Spooning-dagen

18. mars er «World Sleep Day», en dag som feirer søvn og setter fokus på viktige temaer relatert til søvn. Vi i Kondomeriet synes selvfølgelig at søvn er viktig, men det som skjer først er like viktig. Derfor gjør vi en liten vri på dagen, og lager den til vår egen spooningdag. Dersom du sliter med å sovne, er en orgasme mye bedre enn sovepiller – det gjør det nemlig lettere å sove. Orgasme gjør at stressnivået senkes, og etterpå utløses en rekke hormoner i kroppen, som alle har en positiv effekt for oss. I år er temaet for World Sleep Day «Good sleep is a reachable dream», og vi minner om ingenting kommer helt av seg selv…

Hva er spooning?

De fleste vet at spooning, eller å ligge i skje, har noe å gjøre med å ligge på siden og kose med partneren. Det høres - og er - ganske simpelt ut, men spooning kan være så mye mer. Spooning betyr at den ene, den lille skjeen, ligger med ansiktet vendt fra den andre – store skjeen – slik at kroppene til sammen former en skje. Noe så enkelt som dette har faktisk blitt en viktig faktor hva parforhold angår. 

Spørsmålet “Hva er spooning” inntok sjuendeplassen på listen over de mest stilte “hva er…”-spørsmålene på Google i 2015. Det er med andre ord på sin plass å ta et dypdykk i spooning-kunsten, og hva det å ligge i skje faktisk betyr.

Forskjellen mellom å ligge i skje og å ligge i sengen og kose med partneren kan virke ubetydelig, men det er altså en forskjell. Spooning, eller å ligge i skje, trenger ikke å bety eller involvere noe seksuelt, men begrepet brukes i de fleste tilfeller om en intim handling med en partner. Spooning kan starte som en enkel, komfortabel og deilig stilling å ligge eller sove i, men gir gjerne også fordeler som leder til noe mer seksuelt.

Hvorfor spoone?

Hvorfor vil vi egentlig ligge i skje? Den «store skjeen», vanligvis den høyeste i forholdet eller mannen, har fordelen av å kunne legge armene rundt partneren de spooner. Dette gir en intim og trygg nærhet. Stillingen kan bidra til at begge parter føler seg trygge og sammensveiset, og par som føler seg trygge har større sjanse for å oppnå et enda bedre sexliv.

Professor Stuart Brody, en psykolog spesialisert på seksualitet fra Universitetet i Paisley, har påstått at spooning kan bidra til å redusere stress spesielt hos menn. Mengden av Kortison, stress-hormonet, reduseres nemlig i kroppen når par ligger i skje.

Fordelene med stillingen stopper ikke der: Susan Quilliam, Durex Embrace pleasure gels sex- og samlivsekspert, sier at det gir en herlig følelse av full kropsskontakt, delt varme, en følelse av samhørighet og beskyttelse for begge parter. Det er mindre «rett på» enn en omfavnelse fra fronten, og derfor er dette en fin måte å ligge på for å kunne falle i søvn sammen. Man er nært sammen uten å, bokstavelig talt, være opp i ansiktet på partneren.

Spoon som sexstilling

Skjeen er den ultimate sexstillingen for latmannssex. Man kan ligge helt avslappet sammen, ha sex og så gå rett til søvnen uten å bevege seg stort. 

Eksperten Quilliam mener også at spooning er perfekt for sex. Klassisk spooning gjør at han kan penetrere henne bakfra på en avslappet måte, ettersom stillingen ikke krever store anstrengelser. Å ha sex i skje er derfor helt perfekt om begge er trøtte og litt slitne, men likevel lystne! Dersom hun ikke liker å få press på magen, kanskje spesielt ved graviditet, er sex i skje det optimale.

Ingen av partene har full makt eller total dominans når man ligger i skje, i stedet beveger man seg sammen og samarbeider om klimakset. Stillingen er perfekt både for stimulering av klitoris og g-punktet, uten at penetreringen blir for dyp eller støtene for harde. Samtidig har begge parter hendene frie til å kunne utforske seg selv eller partneren, og den «lille skjeen» kan guide partnerens hender. Stillingen passer også perfekt som utgangspunkt om man ønsker å prøve og utforske analsex. Skjeen gir enkel adgang, full komfort og nærheten man trenger for kontrollert og varsom penetrering, noe som er viktig når man skal utøve analsex.

Sexlektøy for spooning

I utgangspunktet kan nær sagt alle typer sexleketøy passe når man har sex i denne stillingen. En liten vibrator kan for eksempel benyttes mot klitoris, bryster og andre erogene soner. En strap-on passer perfekt om man er to av samme kjønn, eller om man ønsker dobbel penetrering.

Her er noen av våre favoritter for spooning:

 • We-Vibe 4 Plus parvibrator
 • Womanizer klitorisstimulator
 • Impress Mini Tongue vibrator
 • The finger vibrerende hylse
 • Fantasy Wabbit penisring
 • Jimmyjane Form 3 vibrator 
 • Layaspot klitorisvibrator
 • Strap-on
 • Nuo analvibrator med app
 • Slikkemaskinene Sqweel og Sqweel go
 • What a man analdildo

Spooning i 5 steg 

5 retningslinjer og tips for perfekt spooning:

 1. Etabler skje-størrelsene deres. For å ligge i skje trenger man en «spiseskje» og en «teskje – altså en liten og en stor. Den lille skjeen blir ofte naturlig nok den minste eller laveste av partene. Denne rollen defineres ofte som lite maskulin, og tilfaller gjerne kvinnen. Vi vil likevel presisere at det like godt kan være mannen som utgjør den lille skjeen, men det kan i noen seksuelle tilfeller bli litt vrient.

 2. Ta først en klassisk spoon. I denne stillingen ligger den store skjeen på siden, og den lille skjeen legger ryggen mot partnerens mage – også han eller hun ligger på siden. Det er mange måter å variere hvordan armene skal ligge, men det mest intime er når armene legges rundt den lille skjeen.

 3. Oralsex i skje. Ta en “big and baby spoon”, ved at den store skjeen ligger på siden mens den lille skjeen krøller seg sammen med ansiktet mot magen til partneren. Denne lille vrien gjør skjeen til en stilling perfekt for langsom, lidenskapelig oralsex. 4. Spooning for stimulering av klitoris. Den store skjeen ligger på siden, og den lille skjeen legger ryggen mot magen hans/hennes (også liggende på siden). Den lille skjeen krøller seg godt sammen, og kan gjerne trekke bena litt opp. Den store skjeen kan bruke armene fritt til stimulering av klitoris – enten med fingrene, eller med et vibrerende sexleketøy.

 5. Ikke forlat stillingen om det ikke er absolutt nødvendig. Dersom du blir for varm eller ukomfortabel i stillingen, er det lov å trekke seg ut. Å forlate denne intime stillingen uten god grunn, gjør en brå slutt på den gode, intime nærheten den lille skjeen mest sannsynlig opplever. Gjør det så diplomatisk som mulig, og forklar gjerne at du må på toalettet eller at armen har dovnet bort. Du kan også, i visse tilfeller, late som om du har sovnet og rulle deg over til den andre siden mens du sakte drar med deg kroppen.