Sommertid er kondomtid

Sola skinner, vi kler oss lettere og fristelsene står i kø... At kondombruken i Norge er for dårlig er ingen hemmelighet, men hvorfor er det egentlig slik? Alle vet, eller burde vite, at kondomer er den eneste prevensjonen som også beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer. 

Kondomer på ferie

Hvilke kondomer bør man velge om man er singel og skal på ferie? For kondomer må man ha med seg, det er nemlig like viktig som tannbørste og pass. Så lenge man husker på å bruke kondomene også, er man langt på vei! Feriens søte kløe kan fort gi en sur svie om man ikke passer på… Den kjekke bartenderen "Stavros" er som regel ikke uskylden selv, uansett om han påstår det. Og den deilige typen du møter fra en annen kant av Norge, eller på hyttetur med venner, trenger ikke være smittefri han heller. Det er det som er så vanskelig med klamydia; man ser ikke på personen man møter om han eller hun er smittet eller ikke. Det synes ikke utenpå, og det er heller ikke sikkert at man merker noen symptomer på smitte. Kondomer er derfor en nødvendighet for å sikre seg mot seksuelle overførbare sykdommer.

Økende klamydia-smitte

I 2004 ble 48 nordmenn smittet av klamydia hver eneste dag, mot 45 året før. Når man tenker over at mye usikker sex forekommer i helgene blir tallene skremmende. Klamydiasmitten er størst blant unge voksne. Sykdommen kan føre til at man blir ufruktbar, så det er med andre ord seriøse faktorer man legger til side når man har ubeskyttet sex.

Smittet i utlandet

Gonorè, som nesten var utryddet i Norge, er tilbake med 2-300 tilfeller årlig. Grunnen er at vi reiser mer enn før, og vi beskytter oss i liten grad mot smitte fra nye partnere. I tillegg øker antall hiv-smittede her i landet, og over halvparten av de hiv-smittede blir smittet i utlandet.

Unngå legebesøket

Den vanligste grunnen til at nordmenn oppsøker lege etter sommerferien er faktisk klamydia og mopedulykker. Sex skal være gøy, men blir fort veldig kjedelig når man må ringe partneren(e) i ettertid og fortelle at de muligens er smittet med en kjønnsykdom. Det er ikke sikkert du fikk telefonnummeret til "Stavros" heller, og at han dermed fortsetter å smitte andre, intetanende, ubetenksomme jenter er ikke positivt det heller. Ha derfor sikker sex i ferien, det lønner seg! Så slipper du også å oppsøke lege fordi du glemte kondomene hjemme.

Hvordan unngår man å bli smittet?

 • Avholdenhet: Om du ikke har sex med noen utsetter du deg heller ikke for smittefare.
 • Trofasthet: Du blir ikke smittet om du er i et forhold hvor begge er helt og holdent trofaste mot hverandre, og ingen er smittet på forhånd. Er begge testet? Og kan dere stole på hverandre…?
 • Kyssing: Hiv smitter ikke ved kyssing. Det er også trygt å kysse eller slikke hel hud på kroppen.
 • Onani: Å onanere seg selv eller hverandre innebærer ikke smittefare.
 • Sexleketøy: Et rent sexleketøy medfører ingen fare for hiv-smitte. Vær likevel oppmerksom på at dildoer og andre sexleketøy kan overføre smitte dersom det er kommet blod eller sæd på dem.
 • Bruk kondom ved samleie: Kondom beskytter mot de hyppigste variantene av kjønnsykdommer, i tillegg til at de forhindrer uønsket graviditet. Dette under forutsetning av at de blir oppbevart og brukt på riktig måte. Faren for å bli smittet med hiv øker om man allerede er smittet av en annen seksuell overførbar sykdom.
 • Bruk kondom ved munnsex: Faren for å bli smittet av en seksuelt overførbar sykdom ved munnsex er mindre enn ved vanlig samleie, likevel kan de også smitte på denne måten. Beskytt deg med kondom; de finnes i mange forskjellige farger og smaksvarianter.
 • Bruk kondom ved analsex: Ved analsex er det også viktig å beskytte seg, det er nemlig den vanligste måten å bli smittet av hiv på. Bruk gjerne en ekstra tykk kondom, da miljøet der bak er litt ”hardere” enn i skjeden. 

Summert opp og alt i alt lønner det seg å bruke kondom hver gang man har sex med en ny partner. Er man i et gryende forhold er det også greit å benytte seg av kondomer, til begge partene har testet seg og er helt sikre på å være sykdomsfrie.

Det finnes enkelte situasjoner hvor man kanskje er fristet til å la være å bruke kondom. Det kan være at man synes det er pinlig, at du er redd for at den du er sammen med skal ta det som en fornærmelse, at du tror den du er sammen med er frisk, at du er redd for å bli mistenkt for å være smittet, at du er veldig forelsket, at du er kåt, at du er full, eller rett og slett at du tenker "det kan ikke hende meg". Når din egen vurderingsevne svikter på denne måten, er det større fare for å bli smittet.

Oppbevar kondomet riktig

Ikke la kondomet ligge verken i lomma eller lommeboka, ikke i vesken og for all del husk å sjekke datostemplingen før det brukes. Kondomer selges oftest med en datostempling som gjelder flere år frem i tid, men dobbeltsjekk likevel når du kjøper pakken. Gamle kondomer er ikke sikre. Det er ikke kondomer som er skviset sammen og lekt med på forhånd heller. Kondomer som skal brukes som beskyttelse under samleie skal være hele og ubrukte.

Korrekt bruk av kondom

Hvordan man trer på et kondom:

 1. Ikke bruk tennene for å åpne kondompakningen, og vær forsiktig så ikke lange negler, ringer, smykker eller klokker riper opp og lager hull i kondomet.
 2. Kondomet settes på penishodet når penis er stiv. 
 3. Klem (og hold) ut luften fra beholderen på toppen for å unngå at kondomet sprekker.
 4. Pass på at du har satt kondomet på riktig vei, ikke på ”vrangen”. Rullen med kondom skal sitte på utsiden.
 5. Rull kondomet på penis samtidig som du fortsatt holder luften ute fra beholderen.
 6. Nå kan du trykke forhuden opp mot penishodet, slik at kondomet kan bevege seg uten at du ødelegger kondomet.
 7. Bruk gjerne et vannbasert glidemiddel sammen med kondomet under samleie, dette for at følelsen skal bli enda bedre for dere begge.

Etter utløsning:

 1. Etter utløsning er det viktig at du holder rundt kondomet nederst ved roten av penis når du trekker deg ut. Man vil jo ikke at kondomet skal bli ”liggende igjen” i skjeden etterpå.
 2. Trekk av kondomet og legg det i et stykke papir. 
 3. Kast kondomet i en søppelbøtte. Det skal ikke kastes i toalettet!

 

Se vårt utvalg av spennende kondomer!