Skrekkscenariet impotens

Det er flere årsaker til at mannen ikke ”får den opp”. Den gode nyheten er at du ikke er alene om å oppleve dette.

I følge lege Johannes Rolin sliter mellom 30 og 50 prosent av alle menn mellom 40 og 70 år med ereksjonsproblemer i ulik grad. Ereksjonssvikt vil si at man ikke greier å oppnå ereksjon eller ikke klarer å opprettholde den tilstrekkelig til å kunne gjennomføre samleie.

Årsaken til ereksjonssvikt kan være mye

For å få ereksjon må penis fylles med blod. Endringer i blod og blodårer på grunn av høyt blodtrykk, kolesterol, alder, tykt blod, diabetes eller åreforkalkning kan føre til at blodgjennomstrømningen blir dårligere og/eller at årene ikke utvider seg normalt. Endringer i nervesystemet kan også hemme ereksjonen, som kirurgi, multippel sklerose, ryggmargsskader, slag og diabetes. I tillegg kan enkelte medisiner gi ereksjonssvikt.

Det er bare i ca 10 til 30% av tilfellene at ereksjonssvikt skyldes psykiske årsaker alene. Mer vanlig er det at andre sykdommer gir ereksjonssvikt som en bieffekt. Det kan derfor være lurt å ta en tur til legen for å sjekke tingenes tilstand, samt få behandling for problemet, dersom det er langvarig.

Viktig å vite:
• Snorking kan gi potensproblemer.
• Alkohol kan gi ereksjonssvikt.
• Stress, depresjon, problemer i familien eller på jobben og prestasjonsangst kan gi ereksjonsproblemer.
• Enkelte sykkelseter kan bidra til ereksjonssvikt.
• Trening kan motvirke ereksjonsproblemer, på grunn av sunnere livsstil og vekttap.

Kilde: Johannes Rolin, Lommelegen