Sexlysten til kvinner går ned i lange forhold

Trodde du at syvårskrisen bare var snakk på folkemunne? Nå har danske forskere bevist at sexlysten hos kvinner dropper markant i lange forhold.

En ny studie viser at kvinner i langvarige parforhold har mye høyere risiko for å oppleve lav sexlyst enn kvinner i forhold som har vart kortere enn to år. Saken ble først omtalt i Vitenskap.dk

Femdobling av risiko

Sliter du med lav sexlyst? Det kan det være mange grunner til. Store livsforandringer, stress og sykdom er blant de vanligste årsakene, men lengden på forholdet ditt kan også påvirker hvor mye du ligger med kjæresten. Den såkalte “syvårskrisen” er ifølge en dansk studie fra 2017, noe som rammer kvinner aller hardest.

– Kvinner som har vært i et parforhold i mer enn syv år, har en femdobling av risikoen for lav lyst, sammenlignet med kvinner som har vært i et parforhold i mindre enn to år, forteller Sarah Wåhlin-Jacobsen, som er lege og doktorgradsstudent ved Sexologisk Klinik, ved Rigshospitalet i København, til Vitenskap.dk

Studien fra fjoråret bygger på svar fra 428 danske kvinner som enda ikke hadde nådd overgangsalderen. Kvinnene som hadde vært i et parforhold i to til syv år, hadde tre ganger så høy risiko for å føle på lav sexlyst sammenlignet med ferske parforhold under to år. Det er i utgangspunktet ikke unormalt at lysten dropper når nyforelskelsen avtar.  

– Det lyder kanskje mye når man først hører det, men de fleste vil nok kjenne igjen at sexlysten var størst da de nettopp hadde møtt partneren sin. Så noen vil nok tenke at det er ganske naturlig at lysten faller i med tiden, sier Wåhlin-Jacobsen.

Slik bevarer du sexlysten

Menn og kvinner har generelt forskjellige tenningsmønster, noe som kan være en bidragende årsak til at lav sexlyst i lange forhold rammer spesielt kvinner. Menn er som kjent mer visuell enn kvinner, og dermed mer direkte i sitt tenningsmønster, noe som betyr at de raskt bli tent hvis de ser eller fantaserer om noe de liker.

Kvinner derimot har et mer komplekst tenningsmønster, og kan være enda mer følsom for stemninger, og behøver i større grad å føle nærhet og trygghet for å få lyst på sex. De små søte meldingene og den ekstra oppmerksomheten som er så typisk i forelskelsesfasen er kanskje ekstra gunstig for kvinner?  

- En forelsket mann sender gjerne søte meldinger, gir masse oppmerksomhet og sørger dermed for å opprettholde denne stemningen som gjør at kvinner får lyst på sex. Men når han ikke er så forelsket lenger, vil denne oppførselen, som gjerne ikke er så typisk for en mann, ofte endre seg. Mannen fortviler over at kjæresten ikke vil ha like mye sex mer, men det han ikke forstår er at det var de tingene han, helt naturlig, gjorde i begynnelsen som gjorde at hun hadde så lyst på sex, forklarer Sexolog Bianca Schmidt, til Nettavisen.

Det kan også hjelpe å holde sexlivet spennende, ved å prøve noe nytt sammen, og kanskje utforske fantasier sammen? 

Sjekk ut vårt store utvalg av sexleketøy her.

Sett sex på planen

Vi planlegger tid med venner, vi bestiller bord på restaurant, men å planlegge sex, det har vi problemer med! Vi innbiller oss at sex bare skjedde av seg selv da vi var nyforelsket...men gjorde det egentlig det? Hvis du tenker deg litt nøyere om, kommer du nok på at du som kvinne mest sannsynlig barberte deg, dusjet og tok på litt parfyme før han kom på besøk, mens han kanskje sendte søte meldinger, kledde seg bedre og ga flere komplimenter. En enkel måte å opprettholde et godt sexliv på er dermed å sette av en fast tid til hverandre, hvor dere kan pleie forholdet.

Dere trenger jo ikke nødvendigvis ha sex, dere kan kose, prate og sørge for å ta dere godt ut for hverandre. Det er viktig å diskutere hvor mye sex dere ønsker, da alle par er forskjellige! Noen vil ha sex flere ganger i uken, mens andre er fornøyd hvis de får det til en gang i måneden.

Det finnes ingen fasit på hva som er et godt sexliv, og bare dere kan bestemme hva sex betyr for dere.