Samlivskurs - ikke bare for de som sliter

Samlivskurs er ikke lenger kun forbeholdt de parene som allerede sliter med et eller flere problemer. Mange kurs er nemlig designet som et forebyggende tiltak,  for å få mest mulig ut av ekteskapet.

Forebygg eventuelle problemer

Tradisjonelle familiekonstellasjoner er i endring, og tidsklemma og økonomisk tøffe tider kan slite på forholdet. Da gjelder det å holde på det man har. Kanskje dere kan og bør kombinere årets jule- og bursdagsgaver til hverandre i år, og gi hverandre det å være ekstra gode kjærester? Jobbstress og familieliv er ikke alltid forenlig med et godt samliv. Da kan kanskje et samlivskurs hjelpe dere til å se faresignalene før det er for sent.

For nybakte foreldre

I noen faser av livet er forholdet mer sårbart enn andre. Derfor har det også flere steder i landet vært arrangert samlivskurs for nybakte foreldre. Denne typen kurs er ment som et forebyggende tiltak, slik at ikke stresset rundt det å ha fått barn skal ødelegge forholdet. Det finnes også samlivskurs for foreldre som har barn med nedsatt funksjonsevne. Kursene tilbys ofte via helsestasjonene.

Styrk forholdet med et kurs

For dem som ikke har barn, men som likevel ønsker å bygge videre på et godt forhold, og forebygge konflikter, finnes også mye å velge mellom. Et søk på internett kan hjelpe dere på vei. Se bare opp for dårlige etterligninger eller lite troverdige kursholdere. 

Lær å kommunisere

En stor trussel for et forhold er mangel på kommunikasjon. I tillegg kommer fraværet av de tingene som er en naturlig del av et forhold, som kjærtegn og sex. Mange ganger kan også personlige forhold som dårlig selvtillit og stress påvirke forholdet i negativ retning. Til slutt havner dere i en negativ spiral. Noen tror at forholdet i realiteten er over når man søker eksterne råd. Slik er det ikke. Men det er selvsagt bedre jo tidligere dere søker hjelp. Hvis partneren din er skeptisk til å delta på kurs, er det viktig at dere snakker sammen om dette når dere ikke er sinte, slik at det ikke oppleves som en anklage mot den andre. Hvis dere begge ønsker å ha et godt forhold i lang tid fremover, kan kanskje et samlivskurs være tingen. 

Kilde: camh.net, regjeringen.no