Puberteten

Jenter og gutter starter puberteten forskjellig, men begge gjennomgår en del forandringer. Noen er like, andre forandringer er svært forskjellige. Vi guider deg gjennom puberteten.

Ordet pubertet kan oversettes til “å bli hårete”, og er navnet på prosessen som gjør kroppen klar til å bli voksen og formere seg.

Når starter puberteten?

Det finnes ikke et eksakt tall eller en alder på når selve puberteten starter. Det varierer mellom alderen 9 – 15 år for både gutter og jenter, men her i de nordiske landene er det gjerne fra 14-15 års alder for guttene, og 12-13 års alder for jentene.

Hva skjer hos guttene?

Et hormon stimulerer testiklene til å starte produksjonen av det mannlige kjønnshormonet testosteron, som begynner å påvirke kroppen. I de neste årene vil gutten oppleve at muskler og bein vil vokse, og at høyde og vekt vil øke en del. Strupehodet vil vokse sammen, og man kommer i stemmeskiftet, som gjør at stemmen blir dypere og mørkere.

Guttene vil oppleve at hårvekst begynner rundt buken og kjønnsorganene, armhulene, brystkasse og ansiktet. I tillegg vil penis, pungen og prostata vokse og bli større, og produksjonen av sædceller starter.

Hva skjer hos jentene?

De første synlige tegnene på puberteten er hårvekst rundt kjønnsorganene og i armhulene, og brystene begynner å utvikle seg og vokse. Eggstokkene, egglederne og livmoren blir modne, og den første menstruasjonen er et tegn på at man har kommet i en kjønnsmoden alder.

Bekkenet vil vokse og kroppen få en mer kvinnelig fasong som en del av utviklingen.

Når slutter puberteten?

Det sies at den varer i ca. 2-3 år, men kroppen vil likevel fortette å utvikle seg frem til man er rundt 18-20 år. Både penis og brystene vokser mest frem til man er rundt 18-20 år, men hvor mye er individuelt. Noen vokser kanskje raskt til å begynne med, og deretter bare noen millimeter, mens andre starter i et mer sakte tempo for deretter å vokse raskere mot slutten av puberteten.

Personlig hygiene

Personlig hygiene er viktig, og kanskje ekstra viktig nå som kroppens hormoner påvirker svettekjertlene på en ny måte. Å vaske seg med mildt såpevann under armene, og bruke intimsåpe i underlivet en gang om dagen er en fin rutine å begynne med. Nå som svettekjertlene har utviklet seg, kan det også være lurt å kjøpe inn en deodorant om du ikke har en fra før av.  

Penis bør vaskes ved å trekke forhuden tilbake, og på vagina vaskes ytre - og indre kjønnslepper. Man trenger ikke vaske inni skjeden, da det kan irritere og skape ubalanse i PH-verdien. Skjeden rengjør seg selv.

Kilder: Wikipedia, NRK.no