Onani - Den ultimate guiden

Onani er sunt for kvinner og menn. Det hjelper deg med å stresse ned og du lærer mer om din egen kropp. Og ikke minst, det er utrolig deilig!

Først og fremst er det å bli kjent med sin egen kropp og å onanere viktig for å kunne ha et godt sexliv. Du må selv finne ut av hva som får deg til å nå klimaks, slik at du kan fortelle partneren hva du liker. Sett av tid til deg selv og din egen nytelse, enten du er singel eller i et forhold. Det er heller ingenting i veien for å involvere partneren i onanien.

Onani gir helsefordeler

Onani har innvirkning på mange av kroppens viktigste deler. Det styrker blant annet hjertet og immunforsvaret, og virker positivt på humøret. Faktisk er det bevist at onani også hjelper mot angst og depresjon. Om du har en dårlig dag, er det altså ingen tvil om at man bør legge tankene til side og heller nyte en god orgasme. En god orgasme frigjør nemlig endorfiner, som er kroppens lykkehormon og smertedemper.

Onani og orgasme avspenner musklene, og reduserer stress. For kvinner er det også svært fordelaktig at det styrker bekkenmuskulaturen, noe som hjelper både før, under og etter fødsel samt mot inkontinens. Selv om onani kanskje er det siste du tenker på når du vrir deg i menstruasjonskramper, kan det hjelpe på smertene.

Noen onani-fakta

• Menn som får mer enn to orgasmer i uken lever lengre enn de som ikke gjør det

• 47% av alle kvinner opplever sin første orgasme ved å onanere

• En undersøkelse viste at 48% som led av hodepine ble kurert av en orgasme. Det fungerte i tillegg raskere enn smertestillende tabletter

• Om du sliter med å sovne, er onani mye bedre enn sovepiller – en orgasme gjør det nemlig lettere å sove

• Onani kan forebygge ulike typer infeksjoner i underlivet 

• Onani er den sikreste formen for sex: Du slipper å tenke på kjønnssykdommer, eventuell graviditet eller prestasjon

Menn flinkere til å onanere

Kondomeriet har i samarbeids med Norstat og Brand Cognition utført en landsdekkende undersøkelse som tar for seg nordmenns sexvaner. Her er også onani et tema. Hvor ofte onanerer vi nordmenn egentlig? Kanskje ikke så overaskende er det menn som onanerer hyppigere enn kvinner. 82 % av menn som ble spurt i undersøkelsen bekrefter at de onanerer ukentlig eller oftere, mot 45 % av kvinnene. 

Statistikken viser at menn jevnt over er flinkere til å ta seg tid til litt egenpleie i form av onani. 22 % av menn sier de gjør det én eller flere ganger om dagen. 7 % klarer alltid å presse inn flere økter i løpet av dagen. Til sammenlikning onanerer kun 2 % av kvinnene som ble spurt en gang om dagen. Ingen gjorde det flere ganger. Faktisk svarer hele 23 % av norske kvinner at de onanerer sjeldnere enn én gang i måneden eller så godt som aldri. Her er det forbedringspotensiale!

       

Greit med onani i forhold

Mange lurer kanskje på om partneren onanerer alene selv om man er i et forhold. Eller kanskje har dere snakket om det og vet at dere gjør det. Faktisk syns de fleste av oss at det er greit. 9 av 10 svarer at de onanerer i et forhold. 90 % av menn og 88 % av kvinner mente det måtte være innafor med litt "selvhjelp".  

Deilig med "drahjelp"

Sexleketøy er kommet for å bli og aldri før har så mange nordmenn eid et sexleketøy som nå. Faktisk svarer 79 % av oss at det er greit å bruke sexleketøy for å få et bedre sexliv. Det er flest kvinner som har tatt ulike hjelpemidler i bruk. 69 % mot 62 % menn som svarer det samme. 

Når det er sagt, hva er det egentlig vi koser oss med? Ikke så veldig overraskende kanskje, ligger vibrator og dildo øverst på listen, som også er favoritten til kvinner, etterfulgt av erotisk film og glidemiddel. Vi vet fra før at 75 % av kvinner trenger stimulering av klitoris for å oppnå orgasme, så her vil et vibrerende sexleketøy gjøre onanering både enklere og deiligere. Det er også høy aksept blant nordmenn for at partneren bruker et sexleketøy. Faktisk syns 87 % av menn at det er helt greit at partneren bruker noe ekstra, enten alene eller sammen. Kvinnene var ikke like begeistret, men fortsatt er det mange (64 %) som syns at partneren kan få kose seg med for eksempel en onanihylse. 

Onanitips for menn

Den vanligste måten å onanere på for menn, er å trekke forhuden på penis frem og tilbake over penishodet. Noen bruker glidemiddel, andre uten ekstra «smøring». Man kan bruke to fingre, eller hele hånden for å få et kraftig grep rundt hele penis. Bevegelsene kan variere, her finner de fleste menn fort ut hva de liker best.

Prøv med et leketøy

Penispumpe er et eksempel på sexleketøy for menn som lett kan sprite opp onaneringen. Disse kan gi en sugende effekt, samt et deilig vakuum med en fyldigere penis som resultat. En penisring, enten med eller uten vibrasjon, kan fint brukes av mannen alene. Orgasmene vil garantert bli kraftigere! Husk bare på at ringen ikke bør sitte på i mer enn 30 minutter, og at den skal sitte behagelig.

En liten vibrerende bullet kan brukes til å kile på eller på undersiden av penishodet, og mange menn finner også ut at det er ekstra deilig å stimulere området rundt analåpningen samtidig med håndjobben. 

Tips til noen teknikker

  • Sitt på knærne og grip om penis med håndflaten mot kroppen. Fokuser på den nederste delen av penis og la underarmen ligge tett mot penishodet hele tiden.
  • Hold om penisroten med en hånd, trekk forhuden godt tilbake, slik at hodet blir blottlagt og benytt håndflaten for å stimulere hodet. Lag sirkler og varier retning og trykk. En ypperlig variant som egner seg spesielt godt i kombinasjon med andre teknikker.
  • Rull penis mellom hendene som om du skal rulle en pinne for å fyre opp et bål. Denne teknikken kan benyttes med og uten glidemiddel, og gir to helt forskjellige følelser. Dette er for øvrig en overraskende effektiv måte å få en kjapp ereksjon på, så fremt man ikke er for hardhendt. En overraskende effektiv og definitivt annerledes form for stimulering.
  • Hold om penishodet med den ene hånden og bruk den andre i lange, nedovergående bevegelser. Stryk helt ned og begynn øverst igjen.
  • Hold stramt om roten av penis/testiklene, slik at forhuden er trukket tilbake. Bruk den andre hånden som en skje og stryk opp og ned langs hele penis. Man kan med fordel benytte en finger eller to på hånden som holder om penisroten til å stimulere området mellom pungen og anus.

Få med deg flere onanitips for menn her!

Onanitips for kvinner

Når man blir seksuelt opphisset blir klitoris blodfylt, og tuppen blir synlig, kommer den lille hudfolden under frem. Ned mot inngangen til skjeden ligger et lite område som kjennes helt glatt når man tar på det med en fuktet/våt finger, dette området er også veldig følsomt for berøring og gir mange kvinner stor nytelse ved berøring.

Kvinnens indre kjønnsorganer består av forlengelsen av klitoristuppen som går videre inn i kroppen i to ca. 8 - 12 cm lange "ben", og omgir/omslutter skjedeveggen fra yttersiden, inne i kroppen. Disse delene av klitoris kan stimuleres fra innsiden av skjeden, slik at det føles godt. Inni skjeden, noen cm oppover, mot magen er det et område av celler som hovner opp når man er seksuelt opphisset. Disse cellene kjennes grovere ut å ta på enn resten av skjedeveggen. Dette kalles G-punktet, og er veldig følsomt for trykk/berøring.

Når man onanerer stryker man eller gnir fuktede/våte fingre mot ytre del av klitoris. Noen synes det er vondt å berøre rett på klitoris, og stryker derfor rundt selve tuppen. Noen synes det er deilig å onanere kraftig og intenst, mens andre igjen foretrekker mer varsom stimulering. Når man onanerer finner man sin egen rytme og styrke på trykket mot klitoris. Noen liker å berøre andre steder på kroppen samtidig, mens andre igjen fokuserer på klitoris alene. 

Tips til teknikker

  • Legg merke til hvordan du puster. Når du puster inn kan du øve deg i å stramme bekkenbunns musklene. Når du puster ut slapper du av. Når du nærmer deg orgasme vil du automatisk øke rytmen i stimuleringen og også trykket, samtidig med at du puster raskere. 
  • For noen kvinner er det kanskje ikke nok å bruke fingrene for å oppnå orgasme. Da kan du forsøke å stimulere deg selv med strålen fra dusjhodet når du dusjer, eller prøve en vibrator. Du kan kanskje også ha glede av å lese noe seksuelt pirrende, se bilder eller film.
  • Det kan være deilig å stimulere klitoris og g-punktet i skjeden samtidig. Hele 88 % av kvinner trenger stimulering av klitoris for å oppnå orgasme.
  • Bruk glidemiddel! Du slipper friksjoner og sår hud, og den glatte følelsen når du tar på deg selv kan gjøre deg enda mer opphisset.

Kilder: Innsiktsundersøkelse for Kondomeriet 2016, Kondomeriets sexolog, Grethe (NACS),