Når han ikke kan få stå | Kondomeriet

Når ereksjonen uteblir

Impotens er en vanlig lidelse, også blant unge menn. Da kan det være en god trøst å vite at for de aller fleste går problemet fort over.

Mange opplever impotens

Ordet impotens kommer fra latin og betyr uten kraft. Det er betegnelsen på tilstanden når gutter ikke er i stand til å få en ereksjon som er kraftig nok, eller varer lenge nok, til å gjennomføre samleie. I dag kalles ofte impotens for erektil dysfunksjon. Dysfunksjonen kan ha både psykiske og fysiske årsaker. Impotens blir vanligere jo eldre man blir. Mellom 30-50 prosent av norske menn i alder 40-70 år opplever impotens.

Ofte psykologiske årsaker

Også yngre menn kan oppleve at de ikke får stå. Hos unge er det oftest hodet det er noe galt med, ikke kroppen. Psykologiske årsaker som nervøsitet og stress gjør at ereksjonen forsvinner. Dersom du våkner med ereksjon om morgenen og/eller kan få stå ved masturbering, er det høyst sannsynlig psykologiske årsaker til impotensen. Mange unge menn forteller at de ikke klarer å gjennomføre samleie med kondom, fordi ereksjonen forsvinner med en gang man prøver å ta kondomen på. Om dette er tilfelle, er det kun øvelse som skal til for å løse problemet. Pust ut, og tenk at dette er noe absolutt alle menn har opplevd, det er ikke bare deg.

Helserelaterte årsaker

Diabetes, overvekt, røyking eller stort alkoholforbruk er blant de fysiske årsakene til impotens. En studie omtalt av Dagens Medisin viste at menn som røykte i ungdommen, hadde tre ganger så stor sannsynlighet for å få problemer med ereksjonen i 40-årene enn menn som aldri har røykt.

Impotens kan også være en bivirkning ved bruk av enkelte medisiner, særlig medisiner mot høyt blodtrykk og depresjon. Det finnes også andre, mindre vanlige fysiske årsaker til impotens, som må utredes av lege.

Oppsøk hjelp 

Dersom du opplever impotens, eller er plaget av ereksjonsproblemer over tid, bør du ikke vær redd for å søke hjelp. Ta kontakt med fastlegen din. Legen kan finne ut om årsakene til impotens sitter i hodet eller kroppen, og kan skrive ut medisiner eller henvise deg videre. Det viktigste er å ikke fortvile. Impotens er et forbigående problem for de aller, aller fleste.

Kilder: wikipedia, Dagens Medisin, netdoctor.co.uk