Når er man klar for å ha sex?

Vi mottar mange spørsmål om når er man klar for å ha sex. Dette er et spørsmål uten en fasit som vil være riktig for alle. Vi kan likevel gi noen råd rundt hva man bør tenke og kjenne på, og her får du også gode råd fra sexolog. 

Onani for å bli kjent med kroppen

Når man kommer i puberteten holder kroppen på å klargjøre seg for å bli voksen, og for å reprodusere seg. Prosessen tar noen år, og kroppen gjennomgår flere faser av utviklingen. Blant annet opplever gutter at penis og testiklene vokser, mens jenter vil oppleve at vagina starter produksjonen av utflod. Begge kjønn opplever hårvekst rundt kjønnsorganet, og under armene.

Det er viktig å gjøre seg godt kjent med sin egen kropp og hva man liker, før man kan begynne å tenke på å la noen andre utforske kroppen sin. Onani er sunt for kroppen, hjertet og kretsløpet, og er noe både jenter og gutter gjør. Det er fin måte å bli kjent med sin egen kropp, og å utvikle sin egen seksualitet.

Hva skjer når man onanerer?

Når man onanerer vil penis bli fullt utvokst, og det er dette som kalles ereksjon. I tillegg vil testiklene trekke seg opp. Jenter trenger stimuli av klitoris, som både starter produksjon av eget sekret i skjeden, og å gjøre skjeden tøyelig og klar til å motta en penis.

Når er det greit å ha sex?

Først og fremst bør man være i et fast forhold, og ha vært sammen en stund slik at man er trygge på hverandre. Det finnes flere faser i et forhold: Først holder man hender, så kysser man og deler den første intime opplevelsen sammen. Nå har man kanskje kommet dit at det føles pirrende å beføle hverandre utenpå klærne, og deretter under klærne. Alle disse stegene er en naturlig vei å gå, og kan ta litt tid. Dette skaper seksuell trygghet, og man lærer hverandre å kjenne. Det er også viktig at dere prater sammen. Kommunikasjon er det aller beste verktøyet til et godt sexliv, enten man er ung eller gammel.

Husk at du bestemmer over din kropp, og har full rett til å si nei. Du må også respektere det å få et nei.

Råd før du har sex

Det er noen forutsetninger som må være til stede før en kan ha god sex med en annen person. Jenter bør ha en etablert menstruasjon og være ferdig utviklet og utvokst. Gutter bør også være ferdig utviklet og utvokst. Man må også kjenne og være trygg på kroppen sin. 

En må ha god egenseksualitet, at en onanerer/fingrer og vet hva en liker av seksuell stimuli. Onani eller fingring er en måte å utforske og nyte sin egen kropp på. Det er vanlig at både gutter og jenter onanerer, og det er sunt. Hjerte- og kretsløpet styrkes, kroppen skiller ut lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner. 

Å være mentalt eller tankemessig moden er like viktig som å være fysisk utviklet. Har du tenkt gjennom hva du vil og ikke vil gjøre, med andre ord; vet du hvor dine grenser går? Hvor trygg er du som person, hvordan er selvfølelsen din? Det er viktig å ikke la seg presse til noe en ikke vil. En kan si nei når en vil. Det er din kropp. Du bestemmer over den. Når disse forutsetningene er til stede og en har funnet en man er trygg på, det er tillit, og aller helst en psykologisk nærhet mellom personene, begynner man å utforske seksualitet med den andre. 

De fleste i et forhold følger en såkalt "seksuell oppskrift"; man holder hender, klemmer og kysser. Etter hvert tar og føler man på hverandres kropper, først utenpå klærne, deretter innenfor og når man kjenner seg klar for det kjenner man på hverandres intime soner, bryst og kjønnsorganer. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid. Det er også viktig at du kjenner til loven angående seksualitet. 

På nettsiden ung.no står det blant annet følgende om dette: “Straffelovens § 196 sier at den som har seksuell omgang med barn under 16 år kan straffes med fengsel. Regelen har også et unntak som sier at hvis de som har sex er ”jevnbyrdige i alder og utvikling”, kan straffen falle bort. Det vil si at ungdommene både må være nær hverandre i alder og i utvikling, både kroppslig og mentalt. 

Det at denne loven finnes er for å beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den andre grunnen er at vi skal beskytte barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk/mentalt. Sex skal være en positiv opplevelse for de som er involvert. Hvis en eller begge parter ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det være en vond følelsesmessig opplevelse.” 

I 2002 var gjennomsnittsalder for første samleie for jenter 16,7 år. For gutter 17,5 år. I 2012 skal det ha blitt foretatt nye undersøkelser.