Mannens erogene soner - kjenner du til alle?

Huden er et stort sanseorgan, men noen områder er ekstra følsomme. Disse kalles gjerne erogene soner. Hvor disse sitter er individuelt, men på og i nærheten av kjønnsorganet, innsiden av lår, bryster og brystvorter, hals, ører, rumpe, nakke og nederst på ryggen er ofte erogene soner for mange.

Slik finner du dine soner

Mange menn kan bli overrasket over at de har flere erogene soner enn penis. Det gjelder å bruke tid på å gjøre seg kjent med sin egen kropp, og ikke bare hoppe rett til samleie. Når du har oversikten selv, er det også lettere å involvere partneren. Slik kan hun også lære seg å rette oppmerksomheten mot andre kroppsdeler enn penisen.

– Svært ofte blir hennes konsentrasjon om penis, selv om han er sliten, trett og har hodet fullt av andre ting enn sex. Noen menn har fortalt at når kjærtegnene blir alt for direkte, kjennes det som grafsing, eller utløser prestasjonsangst, forteller sexolog Gro Isachsen.

Hun mener at kvinner må slutte å tenke at menn alltid er klare for sex, og huske at de også kan være slitne, trette, sultne og stresset.

Mannens erogene soner

  • Hjernen: Den mest aktive, og kanskje viktigste, erogene sonen sitter mellom ørene. Fra nerveendene går det signaler til hjernen om hvordan kjærtegn blir oppfattet. Hvordan hjernen bearbeider disse signalene, avhenger av humør og forventninger.

  • Ørene: Øret er en erogen sone, og den ytre kanten av øret er den mest følsomme delen. Den faste C-formede ørekanten inneholder mange nerver.

  • Brystvortene og brystkassa: Noen menn har mye følsomhet i brystvortene, andre ikke. Huden på brystkassa er tynnere enn på resten av kroppen, og vil likevel være mer følsomt for de fleste.

  • Føttene: Hver fot har over 2000 nerveender, og for mange er føttene en viktig erotisk sone.

  • Penis: Penishodet har ca. 6000 nerveender, og er derfor svært følsomt. Frenulum, området like under penishodet, er den mest følsomme delen av penis.

  • Pungen: Hele pungen er følsom, men det mest sensitive området er «sømmen», som finnes på undersiden, omtrent på midten.

  • Mellomkjøttet: Området bak pungen kan masseres og lekes med. Ikke alle har oppdaget dette lystsenteret, men det er verdt å utforske. Den indre delen av en erigert penis kan masseres fra mellomkjøttet, og i tillegg går det en mengde nerver videre til kroppen herfra. Hovedblodåren, som er ansvarlig for ereksjonen, går også her.

  • Cowpers kjertler: På innsiden av mellomkjøttet ligger Cowpers kjertler. Det er disse som produserer den seige, blanke væsken som pipler ut av penis når mannen begynner å bli opphisset. Disse kan stimuleres ved å trykke og massere mellomkjøttet forholdvis hardt.

  • Prostata: Mannens g-punkt kalles prostata. Den er en rund kjertel som føles som utsiden av en fersken, med en liten grop i midten. Den er på størrelse med en 20-kroning, og kan kjennes ca. fire centimeter inn i endetarmen når man trykker i retning av testiklene. Mange menn opplever stor glede ved stimulering av dette punktet.

  • Analåpningen: Analåpningen er et av de mest erogene områdene vi har på kroppen. Det er like tett med nervetråder her som det er på penis, og anal stimulering kan gi intense opplevelser.

Skrevet av Birgitte Brøtmet
Kilde: klikk.no