Kroppspositivisme | Kondomeriet

Bli en kroppspositivist!

Burlesque-danser og "kroppspositivist", Carina Carlsen, har gått en lang vei for å få et bedre selvbilde. Kondomeriet tok en prat med Carina i håp om at hun ville dele erfaringer og tips.

Carina Carlsen (30) endret sitt eget selvbilde og utfordret kroppsgrensene sine med å stille seg kritisk til sosiale kroppsmyter mennesker lever etter, uten kanskje en gang å være klar over det. Burlesque-danseren mener at kroppsfokuset har tatt overhånd i dagens samfunn og tror selvforakten mange sliter med, forsvinner når man hever seg over "sosiale normer" de tror de må følge. Carina har selv slitt med et dårlig kroppssyn og spiseforstyrrelsen bulimi. Hun er ikke ukjent med hvor langt det kan gå, om man velger å høre på de negative tankene.

- Det er alt for mye kroppsfokus i dag og det ødelegger synet mange har på seg selv. Jeg mener kjernen til hver enkelts problem ligger i hodet. For å kunne endre sitt selvbilde til det bedre, må det mentale være på plass. Det er alfa-omega for helsen og det seksuelle med et godt selvbilde, mener Carina. 

Hun satte sammen ordrene kropp og positivitet og fikk kroppspositivisme. Carina er en selverklært kroppspositivt som jobber aktiv for seg selv og med å hjelpe andre få et bedre syn på kroppen sin. Hun reiser for tiden rundt i landet for å snakke om nettopp det å ikke la seg styre av andres oppfatning av hvordan man skal te seg, men heller leve etter sin egne grenser. 

Fet men fattet

På bildedelingstjenesten Instagram har Carina, under navnet "Fetmenfattet", over 6500 følgere. Det er ikke uten grunn, for som et ledd i veien mot et godt selvbilde har Carina startet sin egen kampanje hvor hun knuser én kroppsmyte om dagen i 365 dager. Dette kan være alt fra klesvalg til hår og kroppslig eksponering. Carina begynte med å  kjøpe seg en shorts og en singlet, for dette har vært plagg hun ikke har trivdes i, da hun er en "kjoledame". Hun forteller at selv om magen hang litt utenfor, samt alle de andre tingene hun bekymret seg over, så gikk det overraskende greit. 

Carina Carlsen. Foto: Privat

- Jeg startet denne kampanjen mest av alt for meg selv. Jeg slet med spiseforstyrrelse og hatet kroppen min. Men jeg har innsett at kropp er
fint uansett, så jeg syns ikke man skal unngå situasjoner eller klesplagg på grunn av hva tankene dine forteller deg. Jeg ville utforske hvilke fordommer mot kropp som fins der ute, forklarer Carina. 

Gjør noe kun for deg selv

Carina mener selv hun har en god dose selvironi og ikke er redd for å provosere. Gjerne med kroppen sin. Hun ønsker at terskelen skal bli lavere for andre å sette seg i ukomfortable situasjoner gjennom at hun går foran som en pioneer. For det er når man overfinner de små redslene sine eller får input gjennom aktiviteter en liker, at selvtilliten vokser. 

- Det er mange som tar kontakt og kjenner seg igjen i mine problemstillinger. Mange overvektige gruer seg til å gå til legen fordi de ofte blir møtt med at de er overvektige, og at vektprat overskygger eventuelle andre plager. Videre er det folk som spør hvordan de kan oppnå større selvtillit, mens andre spør hvordan de kan komme seg ut av en spisefortyrrelse. Jeg synes det er vanskelig å svare når jeg ikke er fagperson men jeg prøver å hjelpe folk enten ved oppmuntrende ord eller å gi de kontaktinformasjon til faglige de kan prate med. 

- Jeg tror folk må finne en nisje de trives med og på den måten gjenvinne sin egen selvfølelse. Det kan være hva som helst. Jeg syns jo at man til og med kan gjøre det naken, for å slippe fri det naturlige enda et hakk! Carina ler. 

Fake it until you make it

Det å kle av seg har over tid blitt en mer naturlig handling for henne. Etter et raskt Google-søk fant Carina et burlesque-kurs som holdt til i Oslo. Skolen drives av DeVilina Midnight, som er en av de største pådriverne av Burlesquedans i Norge. Det skulle bli et av hennes største vendepunkt. Hun tok artistnavnet Fifi von Tassel og kjente endelig på frihetsfølelsen hun hadde lengtet etter. 

Carina som burlesque-danseren Fifi von Tassel Foto: Privat

- Etter at jeg fant en hobby jeg liker og synes er gøy føler jeg meg annerledes. Jeg ser at jeg kan oppnå suksess. Jeg er jo faktisk ganske god i hva jeg driver med. Det har skapt forandringer i min tankegang. 

- Sex har garantert forandret seg til det bedre. Jeg er mye tryggere på meg selv i senga og skrur IKKE av lyset lengre for å si det sånn! Det er flott å kunne instruere selv og vite mine egne preferanser. Omgående endring av tankemønsteret har gjort meg mer selvsikker. 

Carina er en ordentilig forkjemper for onani og mener dette absolutt hører hjemme i prosessen om å bli kjent med seg selv og selvaksept. 

- Et positivt kroppsyn kan absolutt begynne med det seksuelle. Onani er genialt!

 

 Carina´s tips til veien mot kroppspositivitet:

  • Lær deg å skryte av deg selv!
  • Bli kjent med din egen kropp. Onani er en fin inngang.
  • Aksepter at man har LOV til å ha det godt.
  • Bli flink til å sette grenser. Ikke tråkk over de for andres glede.
  • Finn en aktivitet du trives med. Enten det er burlesque eller å regne på tall, så handler det om den gode følelsen man sitter igjen med. Bygg videre på det!