Kløe i underlivet?

Den vanligste årsaken til kløe i underlivet og rundt skjedeinngangen er sopp, men det finnes også andre infeksjoner og sykdommer som medfører underlivskløe.

Her er en oversikt over de vanligste infeksjonene og sykdommer både kvinner og menn kan få nedentil.

Sopp
Vanlig problem hos kvinner, som oppstår hvis likevekten i bakteriefloraen i skjeden forstyrres. Huden i underlivet blir rød og sår, og kan gi tørrhet i skjeden og sårhet ved samleie. Gir en karakteristisk utflod, som er tykk og klumpet. Behandles med midler mot sopp som man får på apoteket. Det er imidlertid fornuftig med en sjekk hos legen for å utelukke andre sykdommer.

Trichomonas vaginalis
Dette er en parasitt som er sjelden i Norge, men vanlig i andre deler av verden. Kan forårsake skjedebetennelse og urinrørsinfeksjon. Smitter vanligvis seksuelt, men kan også overføres via håndklær og toaletter. Gir kløe og svie i underlivet, smerter ved vannlating og samleie. Tyntflytende, gulgrønn og illeluktende utflod. Slimhinnen i skjeden og rundt skjedeinngangen kan være rød og hoven. Behandles med medisin. Begge parter må behandles samtidig.

Skabb
Forårsakes av midd, som graver ganger og legger egg i huden. Smitter ved nær kroppskontakt, og hos voksne vanligvis en seksuelt overført sykdom. Utslettet og kløen er en allergisk reaksjon. Det oppstår et småkulete utslett, ofte på penis, brystvorter, mellom fingrene eller på armer og hender. Både den som har symptomer, og de som bor i samme husstand, må behandles med salve. Det samme må sexpartnere. Kontakt legen for å få stilt diagnose og veiledning. Sengetøy må kokevaskes, dyner må luftes. Klær kan enten kokevaskes eller henges bort i minst 4 dager.

Flatlus
Flatlus overføres som regel ved seksuell kontakt. Sees oftest i håret rundt kjønnsorganene og endetarmsåpningen, men kan også forekomme i kroppshår på magen eller i armhulene. Lusa er bred og flat, eggene sitter vanligvis langt nede på hårene. Behandles med lusemiddel. Sexpartner må også behandles.

Småmark
Liten, gulhvit orm. Den smitter ved at man får i seg infisert avføring. Hunnormen vandrer ut av tarmen om natten for å legge egg rundt endetarmsåpningen. Alle i husstanden må vaske seg godt etter å ha vært på do, og før måltider. Sengetøy og håndklær vaskes grundig. Behandling med tabletter eller mikstur. Alle som bor sammen bør behandles samtidig.

Hudsykdommer og annet
Andre årsaker til kløe kan være hudsykdommer som eksem, som utløses av allergisk reaksjon eller irritasjon, og psoriasis – som er genetisk eller en reaksjon i immunforsvaret. Også andre, mindre vanlige hudsykdommer kan gi kløe. Mer komplekse årsaker til kløe i underlivet kan være psykisk sykdom, forstadier til kreft og kreft. Uansett er det lurt å ta en tur til legen dersom uforklarlig utslett og kløe oppstår.

Kilder: Lege Cecilie Arentz-Hansen og lege Kåre Moen