Klitoris - slik stimulerer du

For mannen er penis den største kilden til nytelse. For kvinnen er det ikke skjeden som er nøkkelen: Veldig mange kvinner trenger stimulering av klitoris for å oppnå orgasme. Seksualunderviser Stine Kühle-Hansen mener at klitorismassasje bør sidestilles med samleiet.

- Selvmasturbasjon sammen er et sjeldent håndverk. Hadde massering av det kvinnelige kjønnsorganet vært likestilt med samleiet hadde mange flere par blitt lykkelige, sier hun.

Ta grep

Det er ingenting i veien for at kvinner selv kan ta hånd om klitorisstimuleringen under samleiet.

- Jeg anbefaler V-grepet, som legges forsiktig på hver side av klitorishodet. Med fingrene i en v-form, kan du bevege fingrene hurtig ruggende, eller lett bankende. Prøv det selv, eller la partneren din prøve det på deg, sier Kühle-Hansen.

Ifølge den amerikanske sexologen Betty Dodson oppstår det er problem ved partnersex, fordi mannen føler et press om å stimulere kvinnen med penis. Resultatet er ofte «pumpesex», som tilfredsstiller svært få.

- Partnerassistert masturbasjon er heller å anbefale. Det vil si at kvinnen selv stimulerer klitoris, mens partneren tilfører erotisk berøring ved for eksempel å penetrere henne vaginalt eller analt med fingrene. Stimulering av brystvortene eller andre erogene områder er også en mulighet, sier Dodson.

Behov for stimulering

Kvinner flest trenger stimulering av klitoris, og kvinnens seksualitet bør derfor ikke være basert på premissene til mannens penis. Kühle-Hansen tror flere kvinner ville hatt lettere for å oppnå både en og to orgasmer om de hadde stimulert seg selv før eller samtidig som et samleie.

- Min fanesak er at kvinnens seksualitet ikke skal være på penis sine premisser. Kvinnens seksualliv inkluderer ikke alltid en penis eller et samleie. For å bli seksuelt frigjort må vi eie og anerkjenne egen seksualitet på egne premisser, mener Kühle-Hansen.

Utilfredsstilte kvinner

Gro Isachsen forteller at de siste undersøkelsene hun har lest viser at i underkant av 20 prosent av kvinner oppgir at de noen gang har opplevd å få orgasme under samleie, altså bare med penis inn og ut av skjeden.

- Denne typen ensidig sex har vært grunnen til at kvinner har hatt et elendig sexliv, og faket orgasmer opp gjennom tidene, mener Isachsen.

Tips fra ekspertene

  1. Vekk klitoris! Kom i kontakt med bekkenbunnsmusklene ved å knipe og stramme. For å vekke klitoris kan du begynne med en vulva-massasje. Svak berøring med egne fingre er den beste oppvåkningen.
  2. Bruk V-grepet. En finger plasseres på hver side av de ytre kjønnsleppene. Om du i tillegg kniper bekkenbunnsmusklene, kan orgasmene komme lettere fordi du stimulerer klitoris indirekte.
  3. Blandingsorgasme: En slik orgasme oppnås gjennom en kombinasjon av muskelspenning/stramming og avslapning, sammen med direkte klitorisstimulering samt vaginal penetrering.


Skrevet av Birgitte Brøtmet

Kilde: Klikk.no