Kan sex forbedre fotballferdigheter? | Kondomeriet

Kan sex forbedre fotballferdigheter?

Noen mener det å avstå fra sex før en idrettskonkurranse forbedrer prestasjonen, mens noen mener det motsatte. Kanskje ligger svaret til hvorfor Zlatan Ibrahimovic og Cristiano Ronaldo er så gode på fotballbanen her?

Den kjente, greske filosofen Plato skrev at utøvere bør avstå fra seksuell omgang før en konkurranse for best mulig prestasjon. I år 77 mente naturforskeren og fysikeren, mest kjent som Plinius den eldre, det helt motsatte. Han var overbevist om at noen runder i høyet først, hjalp utøverne å bli mer revitaliserte. I mer moderne tid, er fortsatt folk av ulik oppfatning. Mohammad Ali, en av verdens mest populære boksere gjennom tidene ville avstå fra sex flere uker før en tittelkamp. Mens Joe Namath, en amerikansk fotballspiller mente at jo mer sex før en kamp, jo bedre var det.

Hva sier vitenskapen?

Studier viser at det finnes ingen negativ fysiologisk ringvirkning på en prestasjon ved å ha samleie på forhånd. Faktisk, helt det motsatte. En god runde i sengehalmen økte nemlig testosteronnivåene til utøverne, som igjen kan tolkes som positivt da økte verdier av testosteron gir bedre styrke og utholdenhet. For kvinner kan samleie hjelpe mot muskelspenninger og smerter, da det skilles ut endorfiner som er naturens egen smertelindring. Det er også bevist at stimulering av vagina har en effekt på muskelspenninger i beina.

Fotballsex i media

Når store fotballcuper som EM og VM går av stabelen, hender det ofte at medias søkelys går mot privatlivet til utøverne. Som under fotball-VM i 2006 hvor medias dekning av det engelske landslaget ble kaldt et sirkus, da damene til de kjente spillerne David Beckham og Ashley Cole fikk komme og gå som de ville. Her ble det spekulert om spillerne hadde fokuset der de trengte, mens lagene til Mexico og Brazil derimot fikk forbud mot «sengegymnastikk».

Psykologi bak teoriene

Det finnes trenere som anbefaler utøverne sine å avstå fra sex før en viktig kamp, kanskje mest i håp om at vedkommende får nok søvn. Men på den andre siden mener noen at sex kan redusere stress og nervøsitet hos en utøver, slik at de presterer bedre på den måten. Den New Orleans-baserte legen Dr. Neil Baum mener det koker ned til utøveren som et individ hva de føler motiverer dem best. Kanskje er placebo-effekten av hva de tror på, så sterk at de faktisk gjør det bedre av den grunn.

 

 

Kilder: neilbaum.net, wikipedia.org, bbc.com