Jomfru?

Jomfrudom eller møydom er tradisjonelt betegnelsen for en kvinnes tilstand før hun har gjennomført sitt første samleie. På moderne norsk brukes ordet om både menn og kvinner som ikke har hatt seksuelt samkvem.

Ordet jomfru kommer av det tyske «Jungfrau», dvs. «ung kvinne eller frue». Det kom til Norden i middelalderen som begrep for en fornem pike eller uberørt jente. Etter hvert ble det også en tittel for ugifte adelsdamer eller unge, borgerlige jenter, omtrent med samme betydning som «frøken» har i dag.

Jomfruhinnen beskytter

I mange kulturer legges det vekt på at en kvinne er jomfru når hun gifter seg.
Hos kvinner er skjeden beskyttet av det vi kaller jomfruhinnen, eller hymen. Selv om man er jomfru, kan jomfruhinnen være helt eller delvis borte, for eksempel på grunn av tampongbruk. Noen har ekstra tykk jomfruhinne som kan være vanskelig å trenge igjennom.

Den seksuelle lavalderen er 16 år i Norge. Den er satt for å beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Det er viktig at du selv føler deg moden nok og klar til å ha sex. Selv om man har fylt 16 år betyr ikke det at man må ha sex så fort som mulig. De som ikke aksepterer at du vil vente, ønsker ikke det beste for deg, men tenker kun på seg selv.

Varierende debut

Gjennomsnittlig debutalder i Norge er 17,9 år for gutter og 17 for jenter. Noen få forblir jomfruer hele livet, enten på grunn av religion eller fordi den rette ikke dukket opp.

Når du bestemmer deg for ikke å være jomfru mer, er det viktig å ta ting rolig og slappe av. Alle er like usikre første gang, det er det som gjør opplevelsen så spesiell. Noen kvinner syns det gjør vondt og kan blø litt når jomfruhinnen brister, mens andre ikke merker noe ubehag i det hele tatt.

Om du er nysgjerrig, men ikke klar for sex med andre ennå, kan du utforske din egen kropp og forberede deg til den dagen en annen person skal få dele den seksuelle opplevelsen med deg. Som par er det også mange gode ting dere kan gjøre med hverandre, som ikke innebærer penetrering. Kos dere med å utforske hverandre og bli trygge på hverandre i stedet for å presse hverandre til noe dere kanskje ikke er klare for ennå.

Andre betydninger av ordet “jomfru”:

Kvinnelig hushjelp, serveringsdame o.l. på 1800-tallet, nå kun i ord som koldjomfru og husjomfru.
Kiste med pigger på innsiden, brukt som torturredskap i middelalderen, også kalt jernjomfru.
Stamperedskap til bruk f.eks. ved brolegging.
Rund trekloss til tau for stramming av vant og barduner på seilskip.
Grafisk figur omtalt som Jomfrua.

Kilder: Wikipedia, nettdoktor, forskning.no og Folkehelseinstituttet.