Ikke la "phubbing" ødelegge forholdet!

Mobilvanene våre har blitt så ekstreme at de kan få partneren til å føle seg nedprioritert og kan til og med ødelegge kjemien i et forhold.

Blir du irritert når partneren sitter på telefonen hele tiden? Kanskje spiser dere middag sammen med en konstant avbrytelse fra mobilen. Eller kjenner du på det at partneren alltid skal sitte å bruke mobilen når dere ser på film eller egentlig gjør noe hyggelig sammen? I følge en undersøkelse ved Baylor University i Texas, USA, er hele 70 % av de som er involvert i et romantisk forhold plaget av partnerens mobilbruk når de er sammen. Dette fenomenet har fått det engelske navnet "Phubbing", som er en kombinasjon av phone snubbing (snubbing=ignorering/å være kald mot).

Ikke tilstedet

Dr. James A. Robert ved universitetet som utførte undersøkelser forteller at; "for at et forhold skal være sunt må begge parter være der for den andre. Når vi distraheres av telefonen mens vi er sammen med partneren vår, er vi sammen, men alene." Derfor kan økt mobilbruk være ødeleggende for intimiteten mellom to mennesker. 

I undersøkelsen ble parene spurt flere ulike spørsmål som om partneren alltid er tilgjengelig på telefonen og hvor tilfredse de var i forholdet sitt generelt. Det kan virke som at de fleste var klar over at høy mobilbruk påvirket forholdet negativt, da de lett kunne oppstå en konflinkt. Men de fleste valgte å fortsette med den høye mobilbruken likevel!

Mobilen tar større plass enn før

Trine Huseby er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel og forteller at temaet, mobilbruk, ikke er noe nytt. Mobiltelefonen tar enda større plass i livet vårt enn tidligere og da utgjør den også en trussel for parfolhold. Gjerne også de som kanskje fra før føler at de sklir fra hverandre. 

- Med mobilen har vi innført et nytt element i samlivet. På mobilen søker vi informasjon, vi holder oss oppdatert, vi er sosialt aktive, det er underholdning, vi opplever spenning og vi henter inspirasjon og anerkjennelse. Man er del av noe større og føler seg inkludert.Mobilen har kommet for å bli. Men fra først og fremst å ha vært et uvurderlig kommunikasjonsverktøy, har den nå også blitt en trussel for tilstedeværelse og kontakten med den eller de vi lever sammen med. Det er en utfordring for veldig mange, sier Hueby.

Innser problemet for sent

De fleste er klar over at de bruker mye tid på telefonen, men de ser kanskje ikke langstidseffekten av bruken sin og hvilke problemer som kan oppstå. Trine Huseby forteller fra sin egen erfaring som samlivsterapeut:

- Mitt inntrykk er at de fleste ikke innser det før det har blitt et problem for partneren, og ergo for parforholdet. De færreste opplever at partneren sier: «Når du er så mye på mobilen, vil jeg ikke leve sammen med deg». Men mange opplever at partneren, etter å ha savnet nærhet i måneder eller år, kommer og sier: «Jeg har mistet følelsene for deg. Jeg vil ikke leve sammen med deg lenger.»

Kan man gjøre noe før det er for sent?

Kjenner du igjen fenomenet "phubbing" i ditt forhold? Det er nok ikke for sent å ta tak i den skjulte trusselen. Her er Huseby sine konkrete råd til deg som «phubber», eller plages med «phubbing» i forholdet:

  • Ta bevisste valg for hvordan du bruker mobilen. Impulsstyrt bruk kan være risikofylt når man lever sammen med andre. Lag regler for deg selv, så du slipper å vurdere hele tiden hvorvidt du skal ta den opp eller ikke.
  • Finn balanse mellom tid «av» og «på».
  • Avklar med partneren; Hva ønsker du deg i forhold til mobilbruk? Hva ønsker jeg meg? Hva trenger parforholdet vårt? På bloggen sin skriver hun også om hvordan dere kan lære dere å tenke at parfoholdet består av tre, ikke to, parter - hvorav den tredje selvfølgelig ikke er mobilen, men paret. 
  • Inngå en avtale og hold dere til avtalen. Eksempel på et punkt i en avtale, kan være; Når vi spiser sammen, har vi mobilen på lydløs. 
  • En avtale om mobilbruk innebærer ikke at man skal slutte å bruke mobilen. Den innebærer å være klar over hva man holder på med og ta styringen.

Kilde: kk.no