Er det farlig å ha sex når jeg er gravid?

Er det farlig å ha sex eller ha annen form for seksualitet når man er gravid? Det er det mange som lurer på og her prøver vi å svare på nettopp dette.

Har du vært usikker på om du kan ha sex når du er gravid? Da har vi gode nyheter til deg! Har man et sunt og normalt svangerskap er det trygt å ha sex selv om man er gravid. Man kan ikke komme til å skade fosteret ved å ha sex.

Er du usikker på ditt svangerskap, spør din fastlege eller jordmor. De er vant med å få spørsmål om akkurat dette og kan gi deg svar tilpasset ditt svangerskap.

Hva med glidemiddel?

Mange gravide er redd for at glidemidler kan inneholde sæddrepende midler. Disse dreper eller setter ned sædcellenes funksjon. Sæddrepende midler (spermicider) inneholder kjemikalien Non-oxynol 9 (N-9) eller octoxynol. Dette stoffet ble «bannlyst», men ikke forbudt, allerede på 80-tallet. Stoffet irriterer slimhinnene ved at det kan lage små sår i anus og vagina, og kan øke faren for HIV-smitte og andre sykdommer neste gang man har sex uten kondom.

Verdens Helseorganisasjon har tidligere anbefalt å forby dette stoffet, men det har ikke kommet forbud innenfor EU/EØS. Helse- og sosialdirektoratet har vurdert et særnorsk forbud mot kjemikalien. Sæddrepende kremer markedsføres ikke lenger, nettopp på grunn av irritasjonene og den økte smittefaren de kan gi. Kondomer innsatt med nonoxynol-9 selges ikke lenger i Norge. Ingen av Kondomeriets glidemidler eller kondomer inneholder sæddrepende midler eller nonoxynol-9.

Glidemiddel er et produkt som øker den seksuelle lysten ved å gjøre kontaktflatene, slimhinnene og huden friksjonsfrie og mindre irriterte. Å bruke glidemiddel kan dermed gjøre seksuelle aktiviteter mer behagelig for begge parter under graviditeten. Noen kan oppleve tørrere skjede under graviditeten, og kan trenge ekstra fuktighet. Du kan altså trygt benytte glidemiddel under graviditeten.

Kan jeg bruke sexleketøy når jeg er gravid?

Eier du en klitorisvibrator kan du helt fint bruke den utenpå under graviditeten. Dersom det gjelder vibrator eller dildo til innvendig bruk råder vi deg til å vente med den til du er ferdig med svangerskapet.

Sjekk ut våre klitorisvibratorer her! 

Tips:

Du kan trygt bruke vaginakuler til å trene opp bekkenbunnmuskulaturen mens du venter på den lille. God muskulatur gir deg bedre kontroll under fødselen. Og da har du også kulene til treningen etter fødselen.

Kilde: Kondomeriet