Dette vil du ikke ha

Det som er så klønete med kjønnssykdommer, er at du ikke kan se på folk om de har dem. Men en ting hjelper alltid: Beskyttelse med kondom når man har sex.

Og sex er ikke bare samleie. Nei, du kan få kjønnssykdommer ved munnsex også om du er uheldig, så pass på...! Dessuten er én gang nok til å bli smittet.

Sykdommer som klamydia, herpes, gonoré, kjønnsvorter, HIV, hepatitt, flatlus, syfilis og skabb er ikke noe du bør trakte etter. Derfor bør du tenke deg om to ganger før du kaster deg til sengs med noen du møtte for to timer siden på et utested eller hvem som helst uten beskyttelse eller som du ikke vet om har testet seg for kjønnssykdommer. 

Det hjelper lite å være etterpåklok. Hvis skaden allerede er skjedd, bør du ta smarte grep framfor å angre. Først og fremst er det viktig å få behandling fort. Problemet er at mange ikke vet at de er smittet av en kjønnssykdom. Noen får ikke symptomer, og når sykdommen avsløres, kan det være i seneste laget. Hvordan lese tegnene tidligere? Har du hatt ubeskyttet sex med noen bør du alltid teste deg etterpå. Her er noen av symptomene på klamydia, herpes og gonoré, som du bør gå til legen med:

Klamydia

Lett svie ved vannlating og av og til også utflod. Infeksjonen gir ingen symptomer i 60-80% av tilfellene, noe som gjelder begge kjønn. Dette medfører at en stor andel av de infiserte ikke søker legehjelp og slik bidrar til videre spredning. Klamydia kan ramme urinrøret, endetarmen, øynene, eller gi  infeksjon hos begge kjønn, som kan føre til sterilitet.

Herpes

Angriper hud og slimhinner med små blemmer som sprekker og blir til sår. Kommer som et kraftig primærutbrudd for deretter å kunne komme tilbake innimellom resten av livet. Det kan også smitte over fra mor til barn ved en fødsel. Barnet kan da bli blind eller få øyeinfeksjon, eller lungebetennelse.

Gonoré

I 90% av tilfellene vil symptomene komme mellom 2 og 7 dager etter smitte. Den smittede merker smerte ved vannlating og utflod. Hos menn sees bakterieinfeksjonen mest i urinrøret, i prostata og sædlederne nær testikkelen. Hos kvinner er bakteriene ofte i livmorhalsen, det innerste cellelaget i livmorhulen, og egglederne. Gravide med gonoré kan smitte barnet ved fødselen, det kan føre til blindhet hvis barnet ikke får behandling. Infeksjonen kan forårsake sterilitet.

Hvor kan jeg sjekke meg?

Det enkleste er ofte å gå til fastlegen sin for å teste seg for kjønnsykdommer. Men noen kan synes det er ubehagelig å gå til legen sin og derfor fins det flere alternativer i de fleste storbyer. Er du under 24 år kan helsestasjon for ungdom være vel så enkelt å benytte seg av. De har bare ikke åpent hver dag. Det finnes klinikker som som tilbyr gynekologundersøkelser og flere ting knyttet opp mot seksualitet gratis. Det kan være lengre ventetid på disse klinikkene så da er det lurt å sette av noen timer på dette. 

Søk på kommunens nettsider eller søk deg frem til tilbudet hjemstedet ditt har. Eller gå til din fastlege som er til for å hjelpe deg og din helse. 

Kilde: ruthinking.co.uk, wikipedia.no