Dette trenger du å vite om menns orgasmer!

Det er ikke alltid så mye snakk om mannens orgasme og hvordan han faktisk oppnår denne. Visste du at noen menn kan få serieorgasmer?

Egentlig vet vi ikke så mye om menns orgasmer. Den tradisjonelle antakelsen er at det er to stadier av orgasme; emisjon, direkte fulgt av orgasme, som igjen følges av en restitusjonsfase. Emisjonsstadiene består av rytmiske sammentrekninger i:

  • Sædledere og sædblærer
  • Prostata og indre urinrør, der det bygges opp et press fra sædvæsken
  • Sæden støtes så ut gjennom urinrøret i penis.

Emisjonen vil gi følelsen av at det er umulig å ikke ha utløsning. Etter dette følger vanligvis sammentrekninger i urinrøret med omtrent 0,8 sekunders intervall. Selve sædutløsningen skjer ved 3 til 7 støt eller mer og muskulaturen i bekkenbunnen og det området som ligger mellom pungen og analåpningen trekker seg sammen.

Menn rapporterer andre erfaringer

I en studie med 21 menn hevdet intervjuobjektene at orgasmer uten utløsning kan forekomme før - og også etter - sædutløsningen. Noen av mennene mente at de alltid hadde kunnet få serieorgasmer, mens andre opplevde det senere i livet. Andre igjen hadde selv gått inn for å lære seg å få serieorgasmer.

Det kan være at vår tradisjonelle holdninger om menns begrensede kapasitet til orgasme, har påvirket menns atferd, så vel som interessen for vitenskapelige studier på området.

Mulig å skille orgasme fra sædutløsning?

I en annen undersøkelse ble 13 menn intervjuet om deres erfaringer med serieorgasmer. Ett av intervjuobjektene ble monitorert med en polygraf, og hans fysiologiske respons viste klart at han hadde tre orgasmer før sædutløsning. Det foreløpige resultat fra denne studien indikerer at noen menn kan skille orgasme og sædutløsning.

Er orgasmen i hjernen eller i kroppen?

I en annen studie undersøkte de hypotesen om at den subjektive opplevelsen av nytelse og tilfredsstillelse i orgasmen, i større grad oppstår på grunn av psykologiske faktorer, mer enn de kroppslige faktorene. Det var 798 deltakere i undersøkelsen, både kvinner og menn. Intervjuobjektene ble instruert i å gradere adjektiv for å beskrive orgasmene de opplevde alene og sammen med en partner.

Nytelse og tilfredsstillelse i orgasmen ble mer relatert til den følelsesmessige enn den fysiske opplevelsen. Tilfredshet i parforholdet var også en viktig indikator på hvor god seksualiteten føltes.

Disse funnene understreker hvor viktig det mentale aspektet er for opplevelsen av orgasme.

Anal stimulering er ikke bare for homofile menn

Prostatakjertelens funksjon er blant annet å skille ut en væske til sæden, på dens vei fra testiklene og ut under utløsningen. Baksiden av denne kjertelen vender mot fremre vegg av endetarmen, om lag en fingerlengde opp fra endetarmsåpningen. Baksiden av prostatakjertelen er rikt forsynt med nerveender som er spesielt følsomme for stimulering. Hvis en mann blir stimulert, enten ved analt samleie eller med en finger eller vibrator/dildo, kan dette gi en orgasme som er sterkere og dypere enn en vanlig orgasme.

I en studie med 1478 heteroseksuelle menn rapporterte 18 % at de har hatt anale samleier, 15 % har fått analingus (stimuli av endetarmsåpningen ved tunge/munn), og 24 % har opplevd anal fingring. Hvordan man reagerer på å bli stimulert analt, inkludert orgasme, er ikke koblet til seksuell orientering, mange heteroseseksuelle menn nyter det sammen med sin kvinnelige partner. Mange menn nyter også anal stimulering alene.

Det er viktig med selvkontroll, man må lære seg å slappe av i kropp og sinn og holde tilbake utløsningen, samtidig som man nyter. Noen beskriver den ultimate orgasmen når både penis og prostata stimuleres samtidig.

God kommunikasjon er trolig det mest undervurderte når det gjelder god seksualitet. Snakk med partneren din! Nyt seksualitet dere har sammen!

Kilder: Marian E. Dunn, Jan E. Trost, Department of Psychiatry State University of New York, Health Science Center at Brooklyn, USA, Department of Sociology Uppsala University, Uppsala Sweden, Multiple orgasm in males, Mina B. Robbins & Gordon D. Jensen, The Journal Of Sex Research, Are Orgasms in the Mind or the Body? Psychosocial Versus Physiological Correlates of Orgasmic Pleasure and Satisfaction, Kenneth Mah & YITZCHAK M. BINIK, Journal Of Sex & Marital Therapy, Menns seksualiet, Aars, Haakon, 2010 Conference Paper / 46 October 2008 / Conference: 136st APHA Annual Meeting and Exposition 2008 /