Å overleve et brudd er enklere enn du tror | Kondomeriet

Brudd - ikke så ille som man tror

Er du ulykkelig over et brudd med kjæreste eller samboer, og redd for at du ikke vil komme deg videre? Slapp av, det er håp. 

Ikke like ille i virkeligheten

"De fleste av oss tror at det å bryte et forhold vil oppleves langt verre enn det faktisk gjør. Vi tror også at det vil påvirke oss lengre enn det i virkeligheten gjør", sier psykologene Paul Eastwick og Eli Finkel ved Northwestern University i USA.

De står bak undersøkelsen "Mispredicting distress following romantic breakup: Revealing the time course of the affective forecasting error" fra 2007. I følge studien deres er det ikke så vanskelig å komme seg gjennom et brudd som folk flest tror.

"Vi sier ikke at det å oppleve at forholdet ryker er en fantastisk og fin opplevelse. Det er opprørende, og de fleste opplever økt stress og ubehag. Men spør du folk om å forutsi hvor fælt det kommer til å bli, tror de fleste at det vil oppleves verre enn det viser seg å bli i virkeligheten", sier Eastwick.

Intervju før og etter bruddet

Finkel og Eastwick intervjuet 69 studenter ved Northwestern University. Alle som på intervjutidspunktet hadde hatt kjæreste i to måneder eller mer, ble tatt med i studien. Studentene fikk blant annet spørsmål om hvor forelsket de følte seg, og hvor ille de trodde det ville bli hvis forholdet skulle ta slutt. Deretter fikk de annenhver uke spørsmål om de fremdeles var sammen med kjæresten.

Dersom forholdet røk, måtte studentene svare på spørsmål om hvor ille de hadde det, over en periode på tre måneder. Forskerne sammenlignet det faktiske ubehaget deltakerne følte, med hvordan studentene hadde trodd det skulle bli. Funnene viste at for de fleste ble ikke bruddet så ille som de i forkant hadde trodd. Dette gjaldt både kvinner og menn.

"Vi fulgte opp studentene cirka en uke etter bruddet, og allerede da viser funnene at situasjonen ikke var så ille som de hadde trodd. Deltakerne var i gjennomsnitt tilbake til “normalen” to måneder etter at forholdet røk", sier Eastwick.  

Studien er publisert i the Journal of Experimental Social Psychology.

Kilde: WebMD Medical News