7 tegn på at spermen din er sunn

Lurer du på om sædcellene dine er av topp kvalitet? Hvis du kan huke av flere av disse punktene, er de nok det!

1. Midjen din er "normal" eller slank.

Nederlanske forskere har funnet ut av menn med midjemål over 100 cm har lavere konsentrasjon av spermier enn menn med smalere midje. De tror grunnen til det er at det å gå rundt med ekstra vekt kan forstyrre sexhormoner og spermproduksjonen.

2. Du ser ikke altfor mannlig ut.

Veldig maskuline trekk i ansiktet kan være negativt for spermkvaliteten din. Dette forklarer forskerne med at om kroppen bruker mye energi på å opprettholde sunn sperma, går det utover andre trekk som et maskulint ansikt eller mye kroppshår. 

3. Du spiser mye fisk.

Menn som spiser mye fisk har en høyere konsentrasjon av sperm enn menn som ikke gjør det. Faktisk opp mot 65 % høyere. Spesielt mørkere fisketyper som laks og tunfisk med høyt innhold av omega-3, som spiller en rolle i produksjonen. 

4. Du bruker litt løsere boxershorts.

Å bruker mer løstsittende undetøy fremfor trange truser er bra, da temperaturen blir lavere rundt testiklene. Høyere temperatur, som kan oppstå ved bruk av trangt undertøy, ødelegger bevegeligheten til spermiene. 

5. Du trener en del.

Forskere har funnet ut av menn som er aktive 15 timer eller mer i løpet av uka har opp mot 73 % høyere konsentrasjon av sperm enn de som ikke trener i det hele tatt. Å trene fører til at antioksidanter flyter bedre i kroppen som igjen beskytter sædcellene. På en annen side, menn som ser på tv mer enn 20 timer i uka hadde 44 % lavere spermkonsentrasjon enn de som ikke ser på mye på tv. 

6. Du har ikke så mørk stemme.

Australske forskere har funnet ut at menn med brummene, mørke stemmer frigjorde færre spermier ved utløsning enn menn som ikke kjennetegnes å ha en "mørk stemme". 

7. Du bruker ikke mikrobølgeovnen så mye.

BPA (bisphenol-A) skilles ut fra plast når det varmes i mikrobølgeovn. Studier fra Danmark viser at menn som har mye BPA i urinen har lavere bevegelighet i sine spermier. Forskerne tror at grunnen kan være en forstyrret hormonbalanse i testiklene som ødelegger for normal sædcelle-dannelse. 

Kilder: menshealth.com