10 vanlige spørsmål om sex og seksualitet - del 1

Her er 10 spørsmål mange antakelig brenner inne med, fordi det rett og slett kan være litt flaut å spørre fastlegen om slike ting. Vi gir deg svarene, slik at du slipper å rødme!

Ofte har man spørsmål man lurer på, men som man ikke nødvendigvis tør å spørre om. Mange ganger lurer man på hva som er normalt og ikke, og det er ikke alle spørsmål man vil, eller tør, å spørre fastlegen sin om. Derfor har vi gjort det enkelt for deg.

- Hva er gjennomsnittsstørrelse på en penis?

Størrelsen på en penis i slapp tilstand vil normalt variere både i lengde og omkrets, og sier lite (eller ingenting) om hvor stor penis kan bli i erigert (stiv) tilstand. Et gjennomsnitts mål av en penis i erigert tilstand er fra 12-15 cm. Dette kommer også an på hvordan du måler, selvfølgelig. Noen måler fra rota på oversiden av penis, mens andre måler på undersiden. Det sier seg derfor selv at målene kan variere i en veldig stor grad. Vitenskapelige målinger er selvfølgelig målt på samme måte for at resultatet skal bli så riktig som mulig.
Det skal i samme slengen sies at penis kan peke i en annen retning enn rett frem når den er erigert, mens den allikevel har et rett skaft. Det forekommer også at den har en noe bøyd form (omtrent som en banan) i tillegg til at den kan helle mer mot høyre eller venstre.

- Etter fødselen har jeg hatt noen pinlige lekkasjer når jeg ler. Er det noe jeg kan bruke for å slutte? Jeg glemmer å gjøre knipeøvelsene mine!

Prøv vaginakuler! De mest populære vaginakulene kalles også orgasmekuler og kommer gjerne som ”tvillingkuler”, der det sitter to identiske kuler etterhverandre på en snor. En variant som kan anbefales er ”Smartballs” fra Fun Factory. I tillegg til å være stilige å se på, og å komme i utallige fargekombinasjoner, er de fantastiske å trene bekkenbunnsmuskulaturen med! Inne i hver ”ball” ligger det en løs kule som leer på seg når du er i bevegelse. Dette oppmuntrer musklene til å jobbe, selv om du ikke gjør knipeøvelser. I tillegg gir de gode vibrasjoner og kan brukes i sammenheng med annen trening, eller når du gjør rent hjemme.... Det er ikke uten grunn at de kalles for orgasmekuler, når man bruker de finner man ut hvilke muskler man har hvor, og det er ganske så pirrende...

- Jeg føler meg tørr under samleie, er det noe galt med meg?

Nei, det er overhodet ikke noe galt med deg. Hvor våt man er trenger ikke ha noe med hvor kåt man er. Det er ikke alltid kroppen klarer å  ”henge med hodet”. Hvor man er i menssyklusen kan ha mye å si. Det samme kan stress, amming, graviditet og overgangsalder gjøre. Om man føler seg tørr kan man helt enkelt benytte seg av et glidemiddel. Disse finnes i utallige varianter og typer. Noen inneholder silikon for at de skal være ekstra glatte, mens andre kanskje inneholder smaksstoffer for at oral sexen skal bli enda mer spennende. Du finner helt sikkert et som passer deg og din partner!

- Jeg blir ofte sår under samleie, hva kan jeg gjøre for å unngå dette?

Mange jenter opplever at ”hudfolden” nederst i skjeden følger med inn og ut under samleie. Om det ikke er nok fuktighet på denne vil man bli sår. Redningen i dette tilfellet er det samme som når man føler seg tørr eller sår i skjeden ellers; glidemiddel. Som sagt ovenfor finnes disse i mange varianter. Men pass på så du kjøper et i god kvalitet; det bør føles glatt, være drøyt og vare lenge. Om man trenger et glidemiddel mot sårhet anbefales et helt nøytralt glidemiddel, uten lukt og smak. Dette fordi glidemiddel med smak kan gi en sviende følelse nedentil om man er veldig sår.

- Partneren min har vanskelig for å holde igjen utløsningen. Han blir alltid ferdig lenge før meg, og det tærer på sexen vår. Hva kan jeg gjøre?

Noen enkle triks dere kan forsøke er bl.a å bruke kondom. Kondomet vil ligge som en ”sperre” mellom skjeden din og hans penis, slik at han ikke blir like følsom. Det finnes også kondomer med et mildt bedøvende middel. Feks Durex Performa. Penishodet, glans, vil bli litt midre følsomt av dette middelet som heter Benzocain. Mange menn foretrekker å bruke dette kondomet da prestasjonen kan bli forlenget.

Et annet billig tips er å prøve en penisring. En penisring holder blodet tilbake i penis, og gjør det mulig å fortsette samleiet etter utløsning. Så selv om han har kommet ivl penis holde seg stiv en god stund til. I tillegg til dette finnes det endel teknikker man kan prøve for å holde lenger. Å stoppe opp og tenke på noe annet (ikke særlig romantisk, men det funker for mange!), til den verste ”toppen” er over slik at man kan fortsette videre. Eller han kan forsøke å klemme en hånd rundt penisroten for å ”stoppe” utløsningen. La ham få tid til å roe seg ned, før dere fortsetter samleiet. Ofte er det bare en teknikk som skal til, dere bør forsøke litt av hvert. Noe fungerer bedre enn annet, og aller er vi forskjellige. Om dette vedvarer og dere føler at det er et stort problem synes jeg dere skal ta kontakt med en sexolog da for tidlig utløsning kan ha andre enn rent kroppslige årsaker.

- Hva er g-punkt?

G-punktet er plassert 4-6 cm inne i skjeden, noen har det plassert litt lenger ute, andre litt lenger inn. G-punktet ligger oppe i fremre skjedevegg (mot magen), i vevet mellom skjeden og urinrøret. Selve G-punktet er egentlig et svamplegeme, og har visse likhetstrekk med mannens penis.Ved stimulering vil dette svamplegemet fylles med blod, og svelle opp.

Man kan ikke føle G-punktet på samme måte som klitoris, og mange har derfor problemer med å lokalisere det. Det antas at de aller fleste kvinner har et G-punkt, men at ikke alle nødvendigvis har et G-punkt som vil reagere positivt på stimulering.

Vi mennesker er ganske ulike, og vi er fra naturens side blitt forskjellig utstyrt. Noen har lange bein, andre har korte bein, noen har store ører, andre har små osv... Som ved området rundt og på klitoris er noen er veldig følsomme og reagerer lett på stimulering, mens andre knapt reagerer på noen form for stimulering på grunn av mindre følsomhet.

- Finnes g-punktet?

Det er mange som fortsatt leter etter dette området, det er sagnomsust og debatten om det eksisterer eller ikke er fortsatt sterk. Kvinner som har funnet sitt g-punkt VET at det finnes, mens andre er i tvil. God tro kan flytte fjell, og om man velger å tro at man har funnet sitt g-punkt har man sannsynligvis det. Uansett om det kan påvises medisinsk eller ikke… Så lenge man har det gøy og deilig når man holder på med ”jakten” er det jo verdt et forsøk! 

- Hvordan finner jeg g-punktet?

Begynn med å gå på do og tøm blæren før dere begynner, å stimulere g-punktet kan føre til en ”tissetrang” da man stimulererområdet under og rundt blæren.Den enkleste måten å finne g-punktet på er å ligge på ryggen, gjerne med en pute under rumpa og fotsålene ned på sengen. Med en eller to fingre kan man lete på fremre skjedevegg, ca 4-6 cm inn i skjeden, etter g-punktet.

Forutsetningen for å finne det berømte punktet er at hun må være våt og kåt, det nytter ikke å lete etter g-punktet på ”vitenskapelig basis”, like lite som man kan forvente av å få en klitoris orgasme ved å se på bildet av en kjekk mann. Det forekommer, men er lite utbredt… Så ha tålmodighet. Det kan ta tid før du/dere greier å "vekke" G-punktet til live, slik at det reagerer positivt på stimulering. Benytt gjerne en g-punkts vibrator ved din søken, disse er spesielt utformet for å kunne hjelpe til. Et tips er å stimulere klitoris samtidig.
Husk at G-punktet ikke er en "magisk bryter" som vil utløse intense orgasmer med en gang. Det trenges tid, øvelse og tålmodighet for å få det til.

Øvelse gjør mester!

- Hvordan føles en g-punktorgasme?

G-punktorgasmer føles gjerne ”dypere” enn klitoris orgasmer, men dette er selvfølgelig forskjellig fra person til person. Ved fortsatt stimulering av g-punktet etter orgasmen er det mulig at man kan få flere orgasmer ved fortsatt stimulering. Det oppstår gjerne en ”pyramide"-effekt slik at den neste orgasmen kan føles bedre enn den første. Orgasmene er gjerne sterkere enn klitoris orgasmer og det er disse jentene snakker om da de har hatt sex ”som kan flytte fjell”!

- Er analsex farlig? Og gjør det vondt?

Analsex er helt normalt. Man er ikke spesielt ”kinky” eller ”sexfiksert” for å kunne tenke seg å prøve dette. Analsex er ikke farlig og det gjør heller ikke vondt om det blir gjort på riktig måte; Bruk rikelig med glidemiddel, gjerne et som er spesielt beregnet til analsex. Disse er som regel litt mer tyktflytende enn ”vanlig” glid. I tillegg til glidemiddel bør du/dere bruke god tid. Massér ringmuskelen med en finger eller to, før dere beveger noe innenfor. La muskelen få tid til å strekke seg ut og finn ut hva som føles godt før dere går videre.

 

Skrevet av Kondomeriets tidligere sexolog Kjersti Antonsen, Kondomeriet AS