10 nyttige spørsmål og svar om sex

Ofte har man spørsmål man lurer på, men som man ikke nødvendigvis tør å spørre verken helsepersonell eller bekjente om. Vi gir deg svarene på de sexrelaterte spørsmålene du garantert ønsker svar på. 

Mange ganger lurer man på hva som er normalt og ikke, og det er ikke alle spørsmål man vil, eller tør, å spørre fastlegen sin om. Derfor har vi gjort det enkelt for deg, slik at du kan lese svarene i fred og ro. 

1. Kan man se på tykkelsen og mengden av sæden om gutten har mer sex enn vanlig?

Med noen begrensede tidsperspektiver kan frekvensen av utløsning sees i sammenheng med tykkelsen på sæden. En mann vil produsere mer sæd på to dager uten sex, enn på to timer uten sex. Men uansett, ikke mistenk han for å ha et forhold på siden med dette som eneste ”bevis”. Volmuet sæd som produseres naturlig har mye med alder, diett, livsstil og vaner å gjøre i tillegg.

2. Hvordan bruker man vaginakuler og vekter?

De skal settes inn i skjeden, som en tampong. Bruk gjerne glidemiddel om de føles ”tørre”. Bruk skjedemuskulaturen og knip rundt dem. Meningen er at du etter hvert skal klare å holde igjen kulene i skjeden, uten at de faller ut. Det er derfor det er greit å begynne med vekter som ikke er så tunge, da ødelegges ikke selvtilliten så lett. Etter hvert som du blir sterkere i muskulaturen holder du kulene lenger og lenger, uten at de faller ut.

3. Finnes det diverse kremer for å opprettholde ereksjonen veldig lenge?

Ja, det finnes kremer med bedøvende effekt slik at man klarer å holde tilbake utløsningen lenger. Men det er greit å huske at de fleste kvinner ikke setter pris på et 3 timer langt samleie heller. Inntrykket av at samleiet skal vare i flere timer er gjerne langt fra virkeligheten. 

Denne typen bedøvende kremer er ment som en starthjelp, som både holder ereksjonen lengre og som holder tilbake utløsningen. Når det gjelder ereksjonsproblemer, finnes det andre hjelpemidler, som for eksempel penisringer for ereksjonen. Disse er en bedre løsning enn medisiner og kremer på lang sikt.

Når det er snakk om å holde tilbake utløsningen, anbefales det å bruke kremen i tillegg til at man trener på å holde tilbake selv. For å kunne lære seg selv teknikken, må man kjenne etter hva som stimulerer penis mye og lite, hvilke stillinger som er de beste for å holde lengre, og man må tilpasse tempo og kraft. 

4. Noen tips for gravide kvinner? Dama mi føler seg som en elefant om dagen, og de stillingene vi pleier å bruke kan vi bare glemme.

Mange har stor glede av en kjærlighetshuske når de går gjennom de siste månedene av graviditeten. Husken henges opp i taket ved hjelp av en krok. Når man sitter eller ligger i den føler man seg nesten vektløs, og man kan gjennomføre et titalls stillinger, da man får hjelp til å ”holde seg oppe”. Husken er en investering i et mer lekent sexliv, og er noe dere kan ha glede av i mange år fremover - også utenom graviditeten. 

5. Hvilken sexstilling er den vanligste?

Ifølge en undersøkelse bruker 85% av engelske, gifte par misjonærstillingen, og kun den. Det er vel ingen grunn til å tro at nordmenn er noe særlig mer innovative, så vdet kan antas at misjonærstillingen er den som blir brukt oftest her hjemme også.

6. Noen steder står det at prevensjon kan brukes i kombinasjon med en sæddrepende krem, eller likende. Men etter søk på norske, danske og svenske nettsteder har jeg enda ikke funnet noe slikt. Finnes dette?

Sæddrepende krem ble trukket tilbake fra markedet i Skandinavia for en del år tilbake. Grunnen var at det kunne være helseskadelig for kvinnen. Ved søk på Internett får man opp en del treff. Noen anbefaler denne kremen i forbindelse med pessar eller liknende, men svært få nettsider har tydeligvis oppdatert seg etter at kremen ble borte. Veldig mange har bare ”gått ut fra” at kremen fortsatt eksisterer, og råder leserne til å kjøpe dette. Det er derfor ikke mulig å få tak i kremer eller glidemidler som inneholder sæddrepende midler i Norge. 

Så lenge man bruker kondom riktig, er det den sikreste måten å ha sex på, uten å bli gravid. 

7. Jeg har lateksallergi - hva gjør jeg?

Bruk kondomer uten lateks. Disse er litt dyrere enn vanlige kondomer, men det er det verdt. Dersom du skal kjøpe et sexleketøy: Pass på å kjøpe et leketøy i silikon, hardplast eller lignende materialer. Disse inneholder ikke lateks. 

8. Jeg tror jeg er allergisk mot vibratoren min..?

Har du brukt glidemiddel? Mange vibratorer trekker til seg fuktighet, dermed kan det oppstå friksjon når man bruker dem. Friksjonen kan lage små sår og rifter i skjeden. Dette kan utvikle seg til irritasjon, sopp og infeksjoner. Bruk et vannbasert, nøytralt glidemiddel, og rengjør vibratoren skikkelig etter hvert bruk med vibratorens, så unngår du dette i fremtiden.

Enkelte kan også reagere på et stoff som finnes i glidekremen. Prøv med et annet, nøytralt glidemiddel uten glycerin, og se om det blir bedre. Vær obs på at noen vibratorer inneholder lateks, og om man har lateksallergi vil man få utslett av dette. Bytt ut lateksvibratoren til en som er laget i silikon, og problemet er løst.

9. Hva slags såpe bør man bruke når man vasker seg nedentil?

Vi anbefaler å bruke såpefri intimvask til vask nedentil, og til rengjøring av sexleketøy. Intimsåper er beregnet for denne bruken, og har tilpasset pH-verdi som ikke forstyrrer den naturlige bakteriefloraen i underlivet. Intimsåper finner du i våre butikker, på dagligvarebutikken eller på apoteket.

10. Kan man få HIV selv om ikke gutten får orgasme og ”kommer”?

Ja, det kan man. HIV- viruset smitter gjennom sekreter fra begge, småsår og blod. Har du hatt sex med en HIV-smittet partner bør du gå til en lege og få testet deg for potensiell smitte. Men denne testen reagerer kun om man er smittet tre måneder tilbake. Det hjelper altså ikke om du tester deg uken etter samleiet. Smitten kan ligge skjult i noen måneder før man finner den i en blodprøve. Bruk alltid kondom om du har samleie, om du ikke er 100% sikker på at ikke motparten har en kjønnssykdom.