Sextips: Hvordan behandle en omskåret penis?

Når det er en omskåret penis, er det mer friksjon opp og ned, noe som gjør at det lett blir mindre fuktighet, forklarer sexologen.

«Jeg har begynt å date en fyr som er helt fantastisk! Samtalene er gode og ofte dype, vi har en helt utrolig god kjemi, og kyssingen er helt utrolig! Denne flotte fyren fortalte meg under en av våre mange digitale dater nå i denne litt spesielle tiden at han er omskjært. Og da lurer jeg på, kan dere fortelle litt mer rundt dette? Også kanskje om det er noe som ikke er så godt ved ulike seksuelle aktiviteter eller hva som kan være rein nytelse når en er omskjært?!» lurer kvinne (23) på. 

Sexolog og familieterapeut Thomas Winther svarer. 

Hei kvinne 23. 

Det er mange grunner til at gutter omskjæres. Noen har det som tradisjon, noen som religiøs overbevisning, og noen ganger har gutter så trang forhud at man omskjærer av medisinske/hygieniske årsaker. Forhuden er til for å beskytte hodet på penis. Her befinner det seg store mengder nerver, og når forhuden fjernes under omskjæring, fjernes også nerver og vi ser da at følsomheten kan reduseres hos mannen. Det som også skjer etter at forhuden er fjernet, er at glans penis som tidligere har fått beskyttelse av forhuden, nå er eksponert. Dette gjør at huden på glans penis endres og blir mer motstandsdyktig/tykkhudet, og dette vil igjen minske følsomheten noe. En del menn som er omskåret, vil derfor kunne holde ut lenger under samleiet. Det er også en del påstander om at det er mindre risiko for smitte av HIV siden glans penis har tykkere hud som ikke rifter like lett.

Noen komplikasjoner kan oppstå, og Morten Frisch, professor og overlege i epidemiologi ved det danske Statens Serum Institut, forteller at omskjæring gir en økt risiko for tilstanden meatus stenose, en innsnevring av urinveisåpningen. I en studie fra 2011 konkluderer også Frisch m/fler at det er tre ganger så mange som klager over problemer med å få orgasme hos omskårne menn enn hos de som ikke er omskåret. Studier sier også at risikoen for smerter under samleie er åtte ganger høyere for omskårne menn enn de kvinnelige partnerne deres, skriver forskning, så det kan være viktig med lubrikasjon for å dempe friksjon for både han og henne.

Når det er en omskåret penis, er det mer friksjon opp og ned, noe som gjør at det lett blir mindre fuktighet. Så det er ofte mer behov for lubrikajson med en penis som er omskåret. Når man har en u-omskåret penis inne i seg, så har han forhuden som penis beveger seg ut og inn i, også inne i skjeden. Det betyr at det er mindre bevegelse opp og ned skjedeveggen og det gjør at lubrikasjonen til kvinnen bevares litt bedre inne i skjeden. Foruten at det kan være lurt å tilføre ekstra lubrikasjon, vil samleier ikke være noe annerledes om er omskåret eller ikke.

Når det gjelder onani, så blir det litt annerledes. Vanligvis har man jo en forhud man drar frem og tilbake over glans penis. Dette gjør at den direkte friksjonen på glans penis ikke blir så kraftig, og når denne forhuden ikke er der, er glans penis hele tiden eksponert. Dette gjør at her er det helt klart en fordel med godt og rikelig med glidemiddel, men det finnes også gutter som liker at man bruker en tørr håndflate. Lurt å kommunisere med han hvordan han liker det, men en del menn liker også at man er litt mer varsom siden man hele tiden er i kontakt med glans penis. Det kan også gi behagelig stimuli hvis man stimulerer hele penisskaftet med opp og ned bevegelser. Her er det bare å bruke fantasien og kommunisere med partner.

Hilsen Thomas Winther.