Samliv: Hun vil ikke til terapeut. Hva kan han gjøre?

Det at du går til terapi har av erfaring ofte en positiv bivirkning, og det er at hun gjerne blir med etter en gang eller to, skriver familieterapeuten.

«Jeg er en gift mann på 53 år, hun er 52 år. Hun har i flere år vært i overgangsalderen og sliter med sexlysten (vi har sex 3-4 ganger i året). Hvor lenge kan dette vare? Når det skal sies har hun aldri vært den som har hatt størst sexlyst. Hun har sjelden vært den som har tatt initiativet heller. Når det kommer til det ta på hverandre i hverdagen er det fra hennes side helt dødt, jeg liker å klemme, stryke på eller stryke i håret, men får ingen respons tilbake. Når vi legger oss ligger hun ofte på armen min mens jeg stryker henne på ryggen i eller i håret, men jeg får heller ikke her noe tilbake. Når det gjelder selve sexen (når vi har sex) kan hun både få multiple orgasme og sprutorgasme. Hun er fornøyd og gir ikke uttrykk for at hun mangler noe. Når det kommer til meg viser hun ingen interesse for å gi meg mer enn en utløsning. Jeg her nevnt om vi skulle gått til en samlivsterapeut/sexolog, men får til svar at ingen skal få rote i hennes «privatliv». Kjenner jeg blir ganske frustrert etter hvert. Hadde bare kosen vært til stede kunne jeg levd lenge på egen sex, men slik det er nå vet jeg ikke. Hva mener eksperten? Er det håp eller bør jeg vurdere skilsmisse og kanskje finne meg en annen?» spør mann (53).

Familieterapeut og sexolog Thomas J. Winther svarer.

Hei mann 53.

Når girkassa i bilen ryker, oppsøker man som regel et verksted, i hvert fall før man bestemmer seg for å skrote bilen og finne seg en ny. Sånn er det ikke alltid i parforhold. Dersom vi ikke er god nok «mekaniker» selv, får det heller være det samme, og det å oppsøke hjelp sitter veldig langt inne for mange.

Når vi blir strøket på, produserer vi oksytocin som er et nærhets- og kjærlighetshormon, men også et velværehormon, og det hormonet gjør at vi er mer fornøyde, både med oss selv, generelt og med partner. Når dette uteblir, forsvinner litt av den tilknytningen man har og det kan være fare for samlivsbrudd.

I ditt tilfelle er det jo hun som ikke vil i terapi. Det hører faktisk til sjeldenhetene i forhold til terapi at det er han som vil og hun som ikke vil, men mekanismene vil nok være de samme. Det jeg vil råde deg til, er å oppsøke terapeut eller sexolog selv. Det er nemlig gjerne slik at dersom partner ikke vil, kan fortsatt du få mange gode råd du kan ta med deg tilbake til parforholdet. Det at du går til terapi har av erfaring ofte en positiv bivirkning, og det er at hun gjerne blir med etter en gang eller to. Det er jo gjerne slik at partner forstår at det er de som er tema i terapien og da har de gjerne noe å si allikevel.

Skulle gjerne gitt deg en quick fix på problemet, men her tror jeg det kan være lurt med litt hjelp. Albert Einstein sa at man ikke kan løse problemer med det samme tankesettet som skapte dem, og her tror jeg dere hadde hatt godt av å få et nytt perspektiv og forståelse av problemene slik at dere fikk litt verktøy som kunne bidratt til bedre samliv.

Mvh Thomas J. Winther.