Samleie: Hun opplever smerter under sex. Hva kan hun gjøre?

Sexologen gir råd om hvordan å minimere smerter under samleie.

«I 4 år nå har jeg hatt smerter i skjedeinngangen. Jeg hadde hatt masse fin og god sex da jeg plutselig begynte å få vondt. Jeg hadde slitt litt med sopp, og fant ut at jeg hadde fått en rift. Dermed ventet jeg noen uker, mens jeg brukte krem jeg hadde fått for riften og soppen. Men etter det har det fortsatt å gjøre vondt. Noen perioder er verre enn andre, for eksempel hadde jeg noen måneder hvor jeg ikke kunne bruke tampong fordi det var for vondt å sette inn. Jeg har vært til sex og samfunn som sa de ikke kunne se noe, og dro så til en gynekolog som jeg følte ikke tok meg på alvor, eller i det hele tatt gadd å bry seg. Jeg hater å dra til leger og etter den opplevelsen sa det rett og slett litt stopp for meg. «Kanskje går det over av seg selv». Jeg googla, jeg prøvde å «tøye ut» med dildo (som var gynekologens nøyaktige ord, og forslag). Jeg har gått fra å være helt sikker på at det er noe der som er sårt, til å begynne å tvile på meg selv, og lure på om det kanskje er psykisk. Noen ganger går tampong helt fint, noen ganger føler jeg at mensen gjør det verre. Jeg har hatt sex hvor det ikke har vært SÅ ille, til å måtte avbryte fordi det er for vondt. Jeg føler meg litt hjelpesløs nå, for føler jeg har prøvd «alt» som man kan gjøre selv. Så råd/tips/anbefalinger tas i mot», skriver kvinne (24).

Siv-svarer-riktig.jpg

Sexolog-Siv-Gamnes-sirkel 2023.png

Hei, kvinne 24!

Det er forståelig at du føler deg litt hjelpeløs etter å ha slitt med smerter ved samleie mer eller mindre i fire år.

Å tøye (dilatere) slik gynekologen ba deg gjøre, er et vanlig råd å gi ved den type plager som du har, men samtidig må det avklares så godt man kan at det ikke er en vedvarende bakenforliggende årsak, som bare vil føre til at problemet ditt opprettholdes uavhengig av hvor mye du trener med dilatoren. 

En rift i underlivet kan komme av ulike årsaker, men er uansett vondt. Også vedvarende eller hyppige soppinfeksjoner er plagsomt, og det er fint at det enten påvises at det faktisk er soppinfeksjoner du sliter med, eller om det kan være noe annet som ligner. Hvis det faktisk er langvarig soppinfeksjon du sliter med, kan det tenkes at du for eksempel bør behandles med en langvarig tablett-kur, og ikke stikkpiller. 

Noen generelle råd ved soppinfeksjon og/eller smerter i underlivet:

  • Bruk vanlige truser (ikke stringtruser), helst i bomull som kan vaskes på 75 – 90 grader.
  • Kutt all såpe, og skyll bare med vann (utvendig, ikke inn i skjeden!). Du kan eventuelt bruke litt babyolje/matolje som «såpe» eller som smøring utvendig mellom kjønnsleppene og skjedeåpningen etter dusjen.
  • Om du pleier å barbere deg – la hårene vokse ut for en periode for å se om det blir bedre. Barbering og voksing er en stor belastning for dette området, og kan være årsaken til slike plager.
  • Ved onanering og penetrerende sex – bruk olje (glidemiddel red.anm.) på fingrene/dildoen/vibratoren/penis.
  • Bruk bind, ikke tamponger.
  • Sov uten truse om natten slik at underlivet ditt får luft.
  • Bruk vide bukser.
  • Ikke sitt med beina i kors.

Du skriver at du har vært på Sex og samfunn, men de ikke kunne se noe, og gynekologen du var hos ikke virket å bry seg, og at du ikke har orket å gå til lege igjen. Men etter så lang tid med plager og smerter, vil jeg råde deg til å ta en tur til legen igjen. Du kan gjerne oppsøke lege på Sex og samfunn igjen, eller du kan kontakte gynekolog direkte for en ny undersøkelse og vurdering. 

Det jeg også vil anbefale deg, siden dette har vedvart så lenge, og jeg går ut ifra at du bor i Oslo – omegn, er at du blir vurdert for en henvisning til Vulvaklinikken ved Ullevål sykehus. En spesialist (gynekolog eller hudlege) må henvise deg dit. 

Smerter i underlivet og ved samleie, har ofte også en psykisk side. Om konklusjonen hos deg til slutt er at dette er «mest psykisk», vil jeg anbefale deg å ta kontakt med en sexolog som kan hjelpe deg videre med øvelser og mestring. Ikke la det gå ytterligere fire år før du gjør noe med dette!

Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen Siv Gamnes.